Controlerend, De Loep, Longlist

Uitzettingen naar Soedan

NRC
Kasper van Laarhoven, Huib de Zeeuw
Podcast

In vier artikelen en een podcast toont NRC aan hoe de Nederlandse overheid bij uitzettingen samenwerkt met het Soedanese regime. Dit terwijl er al sinds 2012 signalen zijn dat de Soedanese geheime dienst (NISS) uitgezette asielzoekers vastzet, mishandelt en martelt.

Kasper van Laarhoven en Huib de Zeeuw spraken mensenrechtenactivisten, vluchtelingenorganisaties, asieladvocaten en Soedanezen in Nederland. Ze werkten samen met onderzoekscollectief Lighthouse Reports en een Franse journalist die vergelijkbaar onderzoek deden. Contacten uit Van Laarhovens tijd in Soedan en een lokale fixer, hielpen verder bij het opsporen van uitgezette asielzoekers.

De verhalen van deze Soedanezen werden vergeleken met die van hun advocaten, vrienden en familieleden en andere bronnen, zoals foto’s en rapporten van artsen. De getuigenissen kwamen overeen met wat een naar België gevluchte NISS-agent vertelde over de martel- en detentiemethoden van deze dienst.

NRC Wob-te Buitenlandse Zaken en Justitie. Na een gang naar de rechter werden uiteindelijk 2.400 pagina’s aan mailwisselingen, beleidsstukken en gespreksverslagen ontvangen. Hieruit bleek o.a. dat de IND op de hoogte was van de acties van het Soedanese regime. Een Wiv-verzoek aan de AIVD leverde overigens nauwelijks iets op.

De NRC-journalisten achterhaalden verder dat de Soedanese ambassade zich schuldig maakte aan spionage en dat de Soedanese ambassadeur Sirajuddin Yousif betrokken was bij een (verijdelde) aanslag. Dit verhaal kregen ze rond door in archieven van Amerikaanse kranten te duiken en Yousifs leven in kaart te brengen.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk