Controlerend, De Loep, Longlist

Sluiproute Brussel – De Europese lobby voor de bv Nederland

Boek bij Ambo Anthos
Lise Witteman
sharon-mccutcheon-tn57JI3CewI-unsplash

Het wemelt in Brussel van de lobbyisten die amper in de gaten worden gehouden, blijkt uit het boek Sluiproute Brussel van Follow the Money-correspondent Lise Witteman.

Wat gebeurt er achter gesloten deuren als onze bewindslieden naar Brussel afreizen? Zijn ze bij thuiskomst wel eerlijk over de belangen die zij er behartigen en de akkoorden die ze sluiten met hun collega’s? Aan de hand van zeven lobbyverhalen toont Lise Witteman aan dat de kabinetten Rutte I, II en III vaak een loopje namen met de transparantie. Van de herintroductie van omstreden beleggingsproducten, halve waarheden over dierenwelzijnstandaarden tot belangenverstrengeling rond wapensubsidies en achterkamertjespolitiek met fossiele grootmachten.

Lise Witteman liep als politiek verslaggever jarenlang rond op het Binnenhof. In 2018 vestigde ze zich als freelance journalist in Brussel om voor Follow the Money en De Groene Amsterdammer verhalen te schrijven over de Europese politiek achter de abstracte beleidsnota’s en lege vergezichten.

In Den Haag leunde ze vaak op bronnen die een verslaggever meeslepen in hun narratief. In Brussel gooide ze het over een andere boeg en worstelde ze zich door de enorme hoeveelheden openbare informatie. Ze maakte tijdlijnen, identificeerde de belangrijkste spelers en onderzocht welke verborgen belangen een rol speelden bij de besluitvorming. Pas als ze een onderwerp tot in de haarvaten kende, ging ze met de spelers praten om de ontbrekende schakels in de tijdlijnen in te vullen.

Daarmee toonde ze aan dat de beruchte Rutte-doctrine ook op Europees niveau doorwerkt: de Tweede Kamer en het grote publiek moesten vaak in het duister tasten, terwijl het Nederlandse bedrijfsleven wel goed werd geïnformeerd.

Gerelateerde artikelen

Moeten de nazaten van tot slaaf gemaakten worden gecompenseerd door de Nederlandse overheid? Net als de slavenhouders bij de afschaffing van de slavernij? Carola Houtekamer en Winny de Jong rekenden uit hoeveel geld de duizenden slaveneigenaren en eigenaren van de plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen kregen. Ook onderzochten ze hoe dit proces verliep.

‘Help het kapitaal neemt ons over’, laat zien hoe het grote geld grip krijgt op belangrijke onderdelen van de samenleving: de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de volkshuisvesting. Dit grote geld komt van investeerders die buiten de aandelenbeurs om participeren, beursgenoteerde bedrijven, durfinvesteerders en speculanten. Soms kopen ze hele instellingen op, soms hebben ze controle over essentiële bedrijfsonderdelen zoals personeel, lesmateriaal of bouwgrond.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk