De Loep, Longlist, Opsporend

Huawei kon alle gesprekken van mobiele kpn-klanten afluisteren, inclusief die van politici

De Volkskrant
Huib Modderkolk
Geheugenkaartjes two-tone

Al jarenlang gingen er geruchten over Chinese afluisterpraktijken in de Nederlandse mobiele telefonie. Huib Modderkolk kwam met de bewijzen.

Hoe doe je onderzoek naar geheime diensten en spionage? Wobben heeft geen zin en on the record wil niemand praten. Huib Modderkolk drinkt heel veel kopjes koffie – soms op rare plekken, maakt lange wandelingen en moet tussen de regels door luisteren, verbanden trekken, relaties leggen.

En uiteindelijk heeft hij dan beet: hij krijgt documenten in handen die aantonen dat het Chinese Huawei de mogelijkheid had om het telefoonverkeer van miljoenen Nederlanders af te luisteren via Telfort en KPN. Uit deze geheime interne rapporten blijkt dat het Chinese bedrijf zowel bij Telfort als bij KPN tijdenlang bij zeer gevoelige data kon. Uit kostenoverwegingen hadden beide bedrijven het beheer van hun netwerk uitbesteed aan Huawei. Dat deden ze onzorgvuldig en zonder goede controle.

Uit het eerste artikel bleek dat Huawei onbeperkt toegang had tot de klant-en facturatiegegevens van miljoenen abonnees van Telfort.

In het tweede artikel werd onthuld dat Huawei vanuit China ongeautoriseerde toegang had tot de kern van het mobiele netwerk van KPN. Daarnaast kon Huawei onbeperkt telefoongesprekken meeluisteren en had het in strijd met de wet toegang tot tapinformatie.

In het derde artikel werd gesteld dat Huawei nog steeds het beheer doet van apparatuur in de kern van het KPN-netwerk, in tegenspraak met de officiële lezing van KPN.

Gerelateerde artikelen

“Een ideale plek voor mensen die niet gevonden willen worden” gaat over de opkomst en ondergang van De Hertenwei, een familiecamping in de periferie van het Brabantse dorpje Lage Mierde. In de jaren zeventig en tachtig was De Hertenwei een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders uit onder meer Rotterdam, wat de camping een “goudmijn” maakte voor de toenmalige eigenaren en ondernemers uit het dorp.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk