De Loep, Longlist, Opsporend

Huawei kon alle gesprekken van mobiele kpn-klanten afluisteren, inclusief die van politici

De Volkskrant
Huib Modderkolk
Geheugenkaartjes two-tone

Al jarenlang gingen er geruchten over Chinese afluisterpraktijken in de Nederlandse mobiele telefonie. Huib Modderkolk kwam met de bewijzen.

Hoe doe je onderzoek naar geheime diensten en spionage? Wobben heeft geen zin en on the record wil niemand praten. Huib Modderkolk drinkt heel veel kopjes koffie – soms op rare plekken, maakt lange wandelingen en moet tussen de regels door luisteren, verbanden trekken, relaties leggen.

En uiteindelijk heeft hij dan beet: hij krijgt documenten in handen die aantonen dat het Chinese Huawei de mogelijkheid had om het telefoonverkeer van miljoenen Nederlanders af te luisteren via Telfort en KPN. Uit deze geheime interne rapporten blijkt dat het Chinese bedrijf zowel bij Telfort als bij KPN tijdenlang bij zeer gevoelige data kon. Uit kostenoverwegingen hadden beide bedrijven het beheer van hun netwerk uitbesteed aan Huawei. Dat deden ze onzorgvuldig en zonder goede controle.

Uit het eerste artikel bleek dat Huawei onbeperkt toegang had tot de klant-en facturatiegegevens van miljoenen abonnees van Telfort.

In het tweede artikel werd onthuld dat Huawei vanuit China ongeautoriseerde toegang had tot de kern van het mobiele netwerk van KPN. Daarnaast kon Huawei onbeperkt telefoongesprekken meeluisteren en had het in strijd met de wet toegang tot tapinformatie.

In het derde artikel werd gesteld dat Huawei nog steeds het beheer doet van apparatuur in de kern van het KPN-netwerk, in tegenspraak met de officiële lezing van KPN.

Gerelateerde artikelen

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Uit dit onderzoek van Zembla blijkt dat de toelating van bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt tekortschiet. De toelatingsautoriteit Ctgb heeft namelijk de risico’s van bestrijdingsmiddelen heeft verzwegen. In 2015 ontdekt het instituut tijdens een steekproef normoverschrijdingen bij een zevental middelen. Deze risico’s, met name voor kinderen, werden destijds niet met de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu gedeeld. De Tweede Kamer kreeg over de steekproef te horen dat ‘alle toegelaten middelen veilig bleken te zijn’. Ook probeerde het Ctgb een cruciaal rapport van het RIVM, met daarin de resultaten van het zogeheten Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden (OBO), af te zwakken.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk