De Loep, Longlist, Opsporend

Het groene syndicaat

NRC Handelsblad
Paul van der Steen & Joep Dohmen
Kranten Two-tone

Het komt zelden voor dat een onthulling leidt tot het opstappen van het complete college van Gedeputeerde Staten. Toch was dit het het geval na de reeks aan affaires die NRC Handelsblad over de Limburgse landschapsstichting IKL naar boven bracht.

Het begon met een onthullend artikel over oud-CDA gedeputeerde Herman Vrehen die als directeur van IKL zijn zakken vulde, daarbij geholpen door partijvrienden binnen en buiten het
provinciehuis. Hierna volgde een cascade aan gebeurtenissen en nieuwe onthullingen, over Vrehen en zijn netwerk, en onder meer hoe het CDA-Limburg had mee geprofiteerd.

De provincie Limburg is druk met het onderzoeken van de bestuurscultuur, de gang van zaken bij IKL en andere integriteitsaffaires. Een daarvan betreft een grondtransactie van een CDA-wethouder in Venray. Hier vervulde NRC de rol van breekijzer nadat een publicatie over de kwestie in het blad ‘Peel en Maas’ onder druk van de burgemeester was tegengehouden.

Gerelateerde artikelen

“Een ideale plek voor mensen die niet gevonden willen worden” gaat over de opkomst en ondergang van De Hertenwei, een familiecamping in de periferie van het Brabantse dorpje Lage Mierde. In de jaren zeventig en tachtig was De Hertenwei een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders uit onder meer Rotterdam, wat de camping een “goudmijn” maakte voor de toenmalige eigenaren en ondernemers uit het dorp.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk