De Loep, Longlist, Opsporend

Drugscrimineel startte coalitiepartij

De Limburger
Paul Bots en Simon Doesborgh
Kranten Two-tone

Een man die nog zeven jaar celstraf in Duitsland moest uitzitten vanwege een drugsmisdrijf startte in 2009 een politieke partij in zijn thuisgemeente Roerdalen. De lijsttrekker is inmiddels wethouder en pleit in 2021 voor de aankoop ter waarde van 700.000 euro van een pand dat eigendom is van de omstreden oprichter.

Aanleiding voor het onderzoek vormden meerdere geruchten die in het dorp de kop opstaken toen de gemeente plannen wilde ontwikkelen rond het pand van de omstreden man met crimineel verleden. Wat klopt er van die geruchten over de banden tussen de wethouder en de crimineel die uit de Duits rechtbank ontsnapte? En heeft de crimineel voordeel gehad van die politieke banden?

Onderzoeksjournalist Bots en regioverslaggever Doesborgh doken in de historie van de beweerde crimineel. Deze bleek zelf geen geheim gemaakt te hebben van zijn verleden en er was een heel spoor van uitspraken van Duitse rechtbanken, het Duitse gerechtshof en het Europese Hof te achterhalen.

Puzzelstukjes vielen gaandeweg in elkaar. Nummers van geanonimiseerde vonnissen kwamen overeen. Namen vielen in te vullen. Er is met een groot aantal mensen in het dorp en rond de politiek gesproken om feiten te controleren. Voormalige zakenpartners en mensen van wie gronden zijn gekocht zijn achterhaald via KvK en Kadaster.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk