De Loep, Longlist, Opsporend

De wereld van Dion

NRC Handelsblad
Joep Dohmen & Wubby Luyendijk
Redactie

Dit onderzoek onthult niet alleen het grensoverschrijdend gedrag van PVV-Kamerlid Dion Graus, maar laat ook zien dat Kamerfracties en parlement worstelen met machtsmisbruik van Kamerleden jegens ondergeschikten.

Een tip over seksueel misbruik van Kamerlid Graus leidde tot inzage in 1,4 terabyte materiaal, ingeleverd bij de Rijksrecherche. Het ging om door Graus zelf opgenomen telefoon-, app- en smsgesprekken, filmbeelden, foto’s gemaakt met een I-phone 7 en een i-phone X. De audiotapes – waarvan de meest cruciale fragmenten online zijn gepubliceerd – bieden een uniek doorkijkje naar de handelwijze van kamerlid Graus en de omgangsvormen en verhoudingen binnen de PVV-fractie. Niet alleen het seksueel misbruik wordt onthuld, maar ook de misbruik van zijn verblijfsvergoeding/woontoelage en het sjoemelen met de aftrek van zijn hypotheekrente.


Daarnaast sprak NRC met vele betrokkenen en controleerde beweringen aan de hand van apps, mailwisselingen en andere bronnen.
De onthullingen leiden tot de belangrijke journalistieke vraag: hoe gaat de Tweede Kamer om met machtsmisbruik en seksueel wangedrag door parlementariërs?

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk