De Loep, Longlist, Opsporend

De wereld van Dion

NRC Handelsblad
Joep Dohmen & Wubby Luyendijk
Redactie

Dit onderzoek onthult niet alleen het grensoverschrijdend gedrag van PVV-Kamerlid Dion Graus, maar laat ook zien dat Kamerfracties en parlement worstelen met machtsmisbruik van Kamerleden jegens ondergeschikten.

Een tip over seksueel misbruik van Kamerlid Graus leidde tot inzage in 1,4 terabyte materiaal, ingeleverd bij de Rijksrecherche. Het ging om door Graus zelf opgenomen telefoon-, app- en smsgesprekken, filmbeelden, foto’s gemaakt met een I-phone 7 en een i-phone X. De audiotapes – waarvan de meest cruciale fragmenten online zijn gepubliceerd – bieden een uniek doorkijkje naar de handelwijze van kamerlid Graus en de omgangsvormen en verhoudingen binnen de PVV-fractie. Niet alleen het seksueel misbruik wordt onthuld, maar ook de misbruik van zijn verblijfsvergoeding/woontoelage en het sjoemelen met de aftrek van zijn hypotheekrente.


Daarnaast sprak NRC met vele betrokkenen en controleerde beweringen aan de hand van apps, mailwisselingen en andere bronnen.
De onthullingen leiden tot de belangrijke journalistieke vraag: hoe gaat de Tweede Kamer om met machtsmisbruik en seksueel wangedrag door parlementariërs?

Gerelateerde artikelen

“Een ideale plek voor mensen die niet gevonden willen worden” gaat over de opkomst en ondergang van De Hertenwei, een familiecamping in de periferie van het Brabantse dorpje Lage Mierde. In de jaren zeventig en tachtig was De Hertenwei een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders uit onder meer Rotterdam, wat de camping een “goudmijn” maakte voor de toenmalige eigenaren en ondernemers uit het dorp.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk