De Loep, Longlist, Opsporend

De wereld van Dion

NRC Handelsblad
Joep Dohmen & Wubby Luyendijk
Redactie

Dit onderzoek onthult niet alleen het grensoverschrijdend gedrag van PVV-Kamerlid Dion Graus, maar laat ook zien dat Kamerfracties en parlement worstelen met machtsmisbruik van Kamerleden jegens ondergeschikten.

Een tip over seksueel misbruik van Kamerlid Graus leidde tot inzage in 1,4 terabyte materiaal, ingeleverd bij de Rijksrecherche. Het ging om door Graus zelf opgenomen telefoon-, app- en smsgesprekken, filmbeelden, foto’s gemaakt met een I-phone 7 en een i-phone X. De audiotapes – waarvan de meest cruciale fragmenten online zijn gepubliceerd – bieden een uniek doorkijkje naar de handelwijze van kamerlid Graus en de omgangsvormen en verhoudingen binnen de PVV-fractie. Niet alleen het seksueel misbruik wordt onthuld, maar ook de misbruik van zijn verblijfsvergoeding/woontoelage en het sjoemelen met de aftrek van zijn hypotheekrente.


Daarnaast sprak NRC met vele betrokkenen en controleerde beweringen aan de hand van apps, mailwisselingen en andere bronnen.
De onthullingen leiden tot de belangrijke journalistieke vraag: hoe gaat de Tweede Kamer om met machtsmisbruik en seksueel wangedrag door parlementariërs?

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk