De Loep, Longlist, Opsporend

De MH17-tapes

Nieuwsuur ( NOS/NTR )
Gert-Jan Dennekamp, Devran Alkas, Cheuk-Ming Tang, Rick Storm, Ardi Vleugels, Leendert de Keijzer, Daan van Elk en fixers in Oekraïne en Rusland
Camera

Op basis van duizenden afgeluisterde gesprekken en eigen onderzoek maakt NOS/NTR Nieuwsuur een unieke reconstructie van wat er op en rond 17 juli 2014 is gebeurd.

Niet eerder is een zo gedetailleerde reconstructie gemaakt van de dagen voor en na het neerhalen van vlucht MH17. Het verhaal biedt een uniek inzicht in hoe de separatisten elkaar informeerden over het neerhalen van het vliegtuig. De chaos van het moment en de leugens die ze elkaar direct al vertelden.

De tapes geven een inzicht in de chaotische organisatie van de rebellen. Op dat moment was er van een volledige centrale machtsstructuur geen sprake; er zijn onderlinge fricties en spanningen.

De redactie beschikte onder andere over alle gesprekken die Sergej Doebinski – een hoge commandant en een van de verdachten in het MH17-proces – met zijn persoonlijke telefoon heeft gevoerd in de maanden juli en augustus. Dit zijn duizenden gesprekken, met vrienden, familie, kennissen, vriendin en strijders. Een uniek inkijkje in de wereld van deze commandant, die een centrale rol blijkt te spelen bij het transport van het wapen.

Dagenlang, wekenlang, is een redacteur bezig geweest een groot deel van de gesprekken af te luisteren, in een excel-sheet te verwerken en naast de bekende feiten te leggen. Het was een monnikenwerk om uit te pluizen wie met wie sprak en waar het over ging. Maar zo ontstaat een beeld wie wanneer welke rol speelde.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk