De Loep, Longlist, Signalerend

Geen land voor oude mensen

De Standaard / DS Weekblad
Filip Rogiers
Kranten Two-tone

Voor DS Weekblad deed Filip Rogiers onderzoek naar het Belgische ouderenbeleid. Hij sprak met deskundigen en met de ouderen zelf: in de Antwerpse wijk Luchtbal en op het platteland. Zijn meeloopreportage met een verpleegkundige van het Wit-Gele Kruis in de Westhoek maakt het onderwerp pijnlijk duidelijk.

Rogiers: ‘De term ‘vergrijzing’ duikt in de Belgische politiek voor het eerst op in parlementaire stukken eind de jaren 80. Het gaat dan, en ook in alle volgende jaren en decennia, bijna exclusief over het financiële plaatje: de uit de pan swingende kosten voor de gezondheidszorg en de betaalbaarheid van de pensioenen. Maar vergrijzing, het ouder worden van de bevolking, raakt aan zoveel andere terreinen: ruimtelijke ordening, urbanisme, mobiliteit, cultuur, sociale netwerken, gemeenschapsvoorzieningen… Op al die vlakken is het Belgische ouderenbeleid braakland.’

Rogiers artikel is een mix van reportage en feiten en cijfers, met duiding van experts. Hij baseert zich op eerder eigen journalistiek werk over armoede in Vlaanderen en op vele  onderzoeken van Pascal De Decker en Emma Volckaert (beiden KU Leuven en Lukas School of Arts). Verder op de studies van Dominique Verté, ouderenexpert VU Brussel, hoofd van het Ouderenbehoeftenonderzoek (OBO). Rogiers sprak met de onderzoekers en met verantwoordelijken uit de sectoren gezondheidszorg, armoedebeleid en huisvesting. Cruciaal voor zijn productie waren verder de reportageontmoetingen en de mogelijkheid om op ronde te gaan met een verpleegkundige van het Wit-Gele Kruis.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk