De Loep, Longlist, Signalerend

Geen land voor oude mensen

De Standaard / DS Weekblad
Filip Rogiers
Kranten Two-tone

Voor DS Weekblad deed Filip Rogiers onderzoek naar het Belgische ouderenbeleid. Hij sprak met deskundigen en met de ouderen zelf: in de Antwerpse wijk Luchtbal en op het platteland. Zijn meeloopreportage met een verpleegkundige van het Wit-Gele Kruis in de Westhoek maakt het onderwerp pijnlijk duidelijk.

Rogiers: ‘De term ‘vergrijzing’ duikt in de Belgische politiek voor het eerst op in parlementaire stukken eind de jaren 80. Het gaat dan, en ook in alle volgende jaren en decennia, bijna exclusief over het financiële plaatje: de uit de pan swingende kosten voor de gezondheidszorg en de betaalbaarheid van de pensioenen. Maar vergrijzing, het ouder worden van de bevolking, raakt aan zoveel andere terreinen: ruimtelijke ordening, urbanisme, mobiliteit, cultuur, sociale netwerken, gemeenschapsvoorzieningen… Op al die vlakken is het Belgische ouderenbeleid braakland.’

Rogiers artikel is een mix van reportage en feiten en cijfers, met duiding van experts. Hij baseert zich op eerder eigen journalistiek werk over armoede in Vlaanderen en op vele  onderzoeken van Pascal De Decker en Emma Volckaert (beiden KU Leuven en Lukas School of Arts). Verder op de studies van Dominique Verté, ouderenexpert VU Brussel, hoofd van het Ouderenbehoeftenonderzoek (OBO). Rogiers sprak met de onderzoekers en met verantwoordelijken uit de sectoren gezondheidszorg, armoedebeleid en huisvesting. Cruciaal voor zijn productie waren verder de reportageontmoetingen en de mogelijkheid om op ronde te gaan met een verpleegkundige van het Wit-Gele Kruis.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk