Nieuws, Uitgelicht, Woo

VVOJ-café: van Wob naar Woo (online)

wesley-tingey-snNHKZ-mGfE-unsplash

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Scroll naar beneden om direct aan te melden

Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden
Moderatie door Jorg Leijten

De Wob gaat verdwijnen. Decennialang was de Wet openbaarheid van bestuur een even geliefd als verguisd middel.  Wilde je weten hoe een bepaald besluit tot stand was gekomen? “Even wobben dan maar.” Het leidde tot talloze scoops en reconstructies.

Waarop moeten journalisten letten als ze straks een WOO-verzoek doen? Wat blijft hetzelfde als onder de Wob en wat niet? Wat gebeurt er met alle jurisprudentie die er ligt rondom de Wob? Met ruimte voor vragen en discussie over de oude én nieuwe wet.

Je vindt het VVOJ Café online, donderdagavond 10 februari, om 20:00 uur.

Toegang gratis, maar wel even registreren. Dat kan hier.

“Waarop moeten journalisten letten als ze straks een WOO-verzoek doen?”

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk