Uitgelicht

VWS stopt met weglakken van persoonlijke beleidsopvattingen

daria-nepriakhina-Bu5C7TkHFGk-unsplash

Het ministerie van VWS zal bij de beoordeling van Wob-verzoeken niet langer de persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren weglakken. En komende maanden worden nog eens vijftig extra Wob-juristen aangenomen.

Dat zijn twee van de maatregelen die het departement neemt om de corona-wobverzoeken vlotter af te handelen, zo is in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Tegelijk gaat VWS ook in hoger beroep tegen een uitspraak in een procedure die door Nieuwsuur is aangespannen.

Twee miljoen documenten

Sinds vorig voorjaar heeft VWS 214 Wobverzoeken ontvangen die te maken hebben met het coronabeleid. Het betreft zo’n twee miljoen documenten die moeten worden beoordeeld. Vanwege de omvang is besloten de Wob-verzoeken niet op de normale manier af te handelen maar documenten gefaseerd te beoordelen en openbaar te maken. Inmiddels is men gevorderd tot maart vorig jaar.

Verschillende media hebben daartegen geprocedeerd. In de zaak van Nieuwsuur heeft de rechtbank geoordeeld dat VWS dat niet correct heeft gehandeld. Het ministerie legt zich daar niet bij neer en gaat in hoger beroep, omdat ze blijft geloven in de juistheid van de aanpak en zich niet in staat acht om gehoor te geven aan de uitspraak van de rechter.

Sneller

Minister Hugo de Jonge schrijft in de Kamerbrief: “Ondertussen zal ik mijn uiterste best doen om de gevraagde documenten zo snel als mogelijk openbaar te maken. De rechterlijke uitspraken zijn voor mij wel aanleiding om de aanpak verder te intensiveren en om de afhandeling van Wob-verzoeken verder te versnellen. Het tempo van openbaarmaking wil ik verhogen.”

De minister kondigt aan dat persoonlijke beleidsopvattingen in de nog te beoordelen documenten niet meer onleesbaar worden gemaakt. “Dit doet recht aan de kabinetsbrede lijn en leidt er naar verwachting toe dat de beoordeling van documenten sneller plaatsvindt”, aldus De Jonge.

Verder zal het digitale beoordelingssysteem sneller worden, wordt het aantal Wob-juristen opgevoerd naar tachtig en wordt alles ondergebracht bij een speciale programmadirectie. Het hele  proces kost circa tien miljoen euro per jaar.

Gerelateerde artikelen

Journalisten zien de meerwaarde van de Woo, maar zijn niet tevreden over de medewerking van de overheid bij de afhandeling van een informatieverzoek. Ze vermoeden bewuste, politiek gemotiveerde vertragingen, maar zien toch kansen in een nauwe samenwerking met de overheid.

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk