Leestips

5 Prijswinnende boeken om deze zomer te lezen 

Schermafbeelding 2021-07-15 om 12.38.22

Laat je inspireren door deze hoogstaande onderzoeksverhalen.

Winnaar De Loep 2020 Matthias Declercq – De ontdekking van Urk 

“Een bewonderenswaardig boek in alle opzichten. Het begint al met het initiatief van de journalist om na een kort bezoekje van 10 jaar geleden aan Urk nu eens een half jaar uit te trekken om te proberen te begrijpen wat er in deze vissersgemeenschap speelt. En dan de manier waarop hij je meeneemt steeds dieper naar de kern van Urk. De manier waarop de auteur de schat van informatie die hij tegenkomt weet te bundelen tot sprankelende en spannende hoofdstukken zorgt ervoor dat je blijft lezen. Geloof, drugs, criminaliteit en Urkse koppigheid leveren een mengsel op wat nog steeds terug te zien valt in nieuws over avondklokrellen, kerken die vol zitten tijdens pandemie en af en toe de problemen van een uitstervend vissersberoep.

Winnaar De Loep 2019 Bette Dam – Op zoek naar de vijand 

Een onderzoek van internationale klasse over een internationaal onderwerp. Gedurfd dat Bette Dam haar correspondentschap in Afghanistan opzegt, om op eigen houtje het onderzoek te starten naar de vijand, naar mullah Omar, de leider van de Taliban.” Bette Dam: “Het echte nieuws van mijn boek is niet dat ik de schuilplaats van mullah Omar heb gevonden. Het echte nieuws is dat ik zo ongeveer de enige journalist was die ernaar heeft gezocht.” 

Winnaar De Loep 2017 Bas Haan – De rekening voor Rutte

De jury van De Loep stelt: “Een verhaal waar je als onderzoeksjournalist van smult. Fantastisch ook dat je in een boek over een spraakmakend onderzoek dat al is geweest, erin slaagt nóg een onthulling te doen. Waardoor nóg een minister moet aftreden. En dat allemaal geserveerd in een aangenaam verhaal, in mooie scènes opgeschreven.” “Dit boek is verplichte literatuur voor elke onderzoeksjournalist”, aldus de jury.

Winnaar De Loep 2011 Bas Soetenhorst – Het wonder van de Noord-Zuid lijn’

Een boek dat ontstond omdat Bas Soetenhorst nog meer boven water haalde dan hij al in zijn artikelen in Het Parool kwijt kon. Volgens de jury vormt dit boek een zeer gedegen en onthullende verslag van één van de grootste financiële en politiek/ambtelijke drama’s uit de recente Nederlandse geschiedenis. Het boek is gebaseerd op vier jaar research, talloze interviews en vele geheime documenten.

Winnaar De Loep 2009 Jeroen Smit – De Prooi

Het juryrapport noemt De Prooi van Jeroen Smit ‘hoogstaand vakwerk’ en roemt de ‘ongelooflijke volledigheid van diens onderzoek naar de opkomst en (tijdelijke) ondergang van ABN-AMRO.’ Het boek ‘geeft een prachtig beeld van arrogante bankmannen die elkaar de strot afbijten en maakt duidelijk dat de captains of industry de beslissingen nemen en niet de politici’, aldus de jury.

“Een onderzoek van internationale klasse over een internationaal onderwerp.”

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk