Uitgelicht

Rechtbank tikt ministerie van VWS op de vingers vanwege aanpak Wob-verzoeken

mark-boss-bQ0UJUDOBxU-unsplash

Het ministerie van VWS moet de manier waarop het sinds de coronacrisis Wob-verzoeken afhandelt aanpassen. Dat heeft de rechtbank bepaald in een zaak die door Nieuwsuur was aangespannen. De manier waarop dat nu gebeurt is niet in overeenstemming met de wet.

VWS hanteert sinds het uitbreken van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 een alternatieve manier van afhandeling. Die komt erop neer dat er geen individuele Wobverzoeken met betrekking tot coronakwesties worden behandeld, maar dat de documenten per maand worden beoordeeld en vrijgegeven. Tot nu toe zijn documenten openbaar gemaakt uit de periode van december 2019 tot maart 2020.

De rechtbank keurt dit af en heeft het ministerie opgedragen binnen twee maanden een besluit te nemen op drie wobverzoeken van Nieuwsuur. In een reactie zegt demissionair minister Hugo de Jonge  “goed te kijken naar de uitspraak en wat die voor de werkwijze betekent.”

Meer bij Nieuwsuur.

Update 5 juli:

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat minister De Jonge naar de rechter moet luisteren, meldt Nieuwsuur. De Kamerleden roepen hem op de gevraagde documenten over corona vrij te geven. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian wil dat het ministerie stopt met “deelplukjes” informatie te geven. “Dat is niet juist, dat hebben hoogleraren ook gezegd. Inwoners in Nederland moeten zich aan de wet houden. Dat geldt natuurlijk ook gewoon voor de overheid.” Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib zegt:  “Het is niet aan de macht om te bepalen wanneer wel en wanneer niet informatie ter beschikking wordt gesteld”

 

Gerelateerde artikelen

Journalisten zien de meerwaarde van de Woo, maar zijn niet tevreden over de medewerking van de overheid bij de afhandeling van een informatieverzoek. Ze vermoeden bewuste, politiek gemotiveerde vertragingen, maar zien toch kansen in een nauwe samenwerking met de overheid.

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk