De Loep

Terugblik op een geslaagde Avond van de Onderzoeksjournalistiek

Nederland,Amsterdam, 2021
de VVOJ, uitreiking van de Loep 2020, de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek, Pakhuis de Zwijger
Foto: Bob Bronshoff

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde Avond van de Onderzoeksjournalistiek. Veel dank aan iedereen die aan deze avond heeft bijgedragen en nogmaals van harte proficiat aan de winnaars:

  • Chris De Stoop met het winnen van de VVOJ Oeuvreprijs,
  • Felix Voogt en Adrián Estrada met het winnen van de ASN-aanmoedigingsprijs,
  • Matthias Declercq met de Loep voor signalerend onderzoek,
  • Tom Kreling en Huib Modderkolk met de Loep voor opsporend onderzoek,
  • Mark Lievisse Adriaanse en Derk Stokmans met het winnen van de Loep voor controlerend onderzoek.

De hele avond is hier terug te kijken, maar we hebben ook een aftermovie gemaakt met in 3 minuten alle hoogtepunten:

Oeuvreprijs

(Her)bekijk ook uitreiking van de VVOJ Oeuvreprijs met de prachtige lofrede van Rik Van Cauwelaert en het even zo mooie, bescheiden dankwoord van Chris De Stoop.

Foto’s Avond van de Onderzoeksjournalistiek 2020

 

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek wordt mede mogelijk gemaakt door ASN-bank

 

Gerelateerde artikelen

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Uit dit onderzoek van Zembla blijkt dat de toelating van bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt tekortschiet. De toelatingsautoriteit Ctgb heeft namelijk de risico’s van bestrijdingsmiddelen heeft verzwegen. In 2015 ontdekt het instituut tijdens een steekproef normoverschrijdingen bij een zevental middelen. Deze risico’s, met name voor kinderen, werden destijds niet met de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu gedeeld. De Tweede Kamer kreeg over de steekproef te horen dat ‘alle toegelaten middelen veilig bleken te zijn’. Ook probeerde het Ctgb een cruciaal rapport van het RIVM, met daarin de resultaten van het zogeheten Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden (OBO), af te zwakken.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk