Woo

VVOJ: persoonlijke beleidsopvattingen moeten ook in de Wob als weigergrond van tafel

1024px-Kajsa_Ollongren_2019

Het zag er vorige week nog zo positief uit. De persoonlijke beleidsopvattingen zouden als weigergrond in de Wob worden geschrapt. De VVOJ is teleurgesteld dit toch niet het geval is. De deur voor meer transparantie en openheid gaat voor journalisten niet verder open.

Na een moment van lichte euforie, treedt met het beantwoorden van vragen door demissionair minister Ollogren van Binnenlandse Zaken nu de harde realiteit in. De premier sprak voor zijn beurt, want de Rutte-doctrine blijft voor journalisten bij het opvragen van documenten vooralsnog gewoon bestaan. Zo laat Ollongren weten dat “de bescherming van intern beraad in de fase voorafgaand aan de formule besluitvorming in specifieke gevallen bescherming verdient’. Lees: er kunnen allerlei redenen worden aangedragen, waarom documenten niet kunnen worden vrijgegeven. De recente geschiedenis leert dat dit door ambtenaren ook zal worden aangegrepen om juist niet al te scheutig te zijn met het verstrekken van documenten. De journalistiek schiet met de mooie woorden van Mark Rutte eigenlijk niets op en we voelen ons als VVOJ op het verkeerde been gezet.

All is not lost

Bij de behandeling van de Woo – de opvolger van de Wob – hebben Kamerleden volgende week een nieuwe kans om te laten zien dat het ze met die openbaarheid en transparantie serieus menen.

De VVOJ verwacht dan ook dat de Kamerleden alsnog zich inzetten om de Rutte-doctrine ook voor journalisten van tafel te krijgen.

Lees ook:

Persoonlijke beleidsopvattingen toch niet geschrapt als weigeringsgrond. VVOJ teleurgesteld.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk