Woo

VVOJ: persoonlijke beleidsopvattingen moeten ook in de Wob als weigergrond van tafel

1024px-Kajsa_Ollongren_2019

Het zag er vorige week nog zo positief uit. De persoonlijke beleidsopvattingen zouden als weigergrond in de Wob worden geschrapt. De VVOJ is teleurgesteld dit toch niet het geval is. De deur voor meer transparantie en openheid gaat voor journalisten niet verder open.

Na een moment van lichte euforie, treedt met het beantwoorden van vragen door demissionair minister Ollogren van Binnenlandse Zaken nu de harde realiteit in. De premier sprak voor zijn beurt, want de Rutte-doctrine blijft voor journalisten bij het opvragen van documenten vooralsnog gewoon bestaan. Zo laat Ollongren weten dat “de bescherming van intern beraad in de fase voorafgaand aan de formule besluitvorming in specifieke gevallen bescherming verdient’. Lees: er kunnen allerlei redenen worden aangedragen, waarom documenten niet kunnen worden vrijgegeven. De recente geschiedenis leert dat dit door ambtenaren ook zal worden aangegrepen om juist niet al te scheutig te zijn met het verstrekken van documenten. De journalistiek schiet met de mooie woorden van Mark Rutte eigenlijk niets op en we voelen ons als VVOJ op het verkeerde been gezet.

All is not lost

Bij de behandeling van de Woo – de opvolger van de Wob – hebben Kamerleden volgende week een nieuwe kans om te laten zien dat het ze met die openbaarheid en transparantie serieus menen.

De VVOJ verwacht dan ook dat de Kamerleden alsnog zich inzetten om de Rutte-doctrine ook voor journalisten van tafel te krijgen.

Lees ook:

Persoonlijke beleidsopvattingen toch niet geschrapt als weigeringsgrond. VVOJ teleurgesteld.

Gerelateerde artikelen

Een ‘wolk van wantrouwen en frustratie’ bij journalisten die een Woo-verzoek hebben ingediend, en eenzelfde ‘wolk van wantrouwen en (incidenteel) spijt’ aan de kant van ambtenaren die ze moeten behandelen. Dat obstakel voor een goed functioneren van de Wet open overheid signaleert Folkert Jensma in het voorwoord van Het Woo witboek, Best practices: van journalisten, voor ambtenaren, dat de VVOJ in samenwerking met de Open State Foundation (OSF) heeft uitgebracht.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk