Uitgelicht

AT5: Amsterdam zeer traag met afhandelen Wob-verzoeken

1024px-Stopera

De gemeente Amsterdam doet er gemiddeld 19 weken over om te beslissen over een Wob-verzoek, vijf keer zo lang als door de wet is voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van AT5.

 

De overheid moet een Wob-verzoek binnen vier weken afhandelen, maar kan die termijn nog eens met vier weken verlengen. AT5 schrijft dat Amsterdam de beslistermijn vrijwel altijd direct verlengt met vier weken. Dan nog voldoet de gemeente niet vaak aan deze termijn. Amsterdam krijgt jaarlijks zo’n 500 Wob-verzoeken.

Belofte

Twee jaar geleden heeft burgemeester Halsema beloofd dat de stad transparanter wilde worden naar burgers en journalisten. AT5 concludeert dat daar niet veel van terecht is gekomen. Ter vergelijking wordt de gemeente Utrecht genoemd: Utrecht kreeg vorig jaar meer dan 1000 Wob-verzoeken, die gemiddeld in 4,5 week werden afgehandeld.

Amsterdam kan geen gegevens leveren over de termijnen van de afgelopen jaren. Ook is niet bekend hoeveel Wob-verzoeken hebben geleid tot openbaarmaking van documenten of hoeveel er zijn afgewezen.

Centraal verzamelen

In een reactie tegenover AT5 erkent een woordvoerder van de gemeente dat er nog veel problemen zijn: “Zoals al vaker aan de raad gemeld is, zijn wij pas sinds 2019 begonnen met het centraal bijhouden van Wob-verzoeken. De cijfers zijn nog steeds vaak verspreid over verschillende directies. We zijn bezig om de managementinformatie te verbeteren, door het steeds meer centraal te verzamelen en te beheren”.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk