Uitgelicht

AT5: Amsterdam zeer traag met afhandelen Wob-verzoeken

1024px-Stopera

De gemeente Amsterdam doet er gemiddeld 19 weken over om te beslissen over een Wob-verzoek, vijf keer zo lang als door de wet is voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van AT5.

 

De overheid moet een Wob-verzoek binnen vier weken afhandelen, maar kan die termijn nog eens met vier weken verlengen. AT5 schrijft dat Amsterdam de beslistermijn vrijwel altijd direct verlengt met vier weken. Dan nog voldoet de gemeente niet vaak aan deze termijn. Amsterdam krijgt jaarlijks zo’n 500 Wob-verzoeken.

Belofte

Twee jaar geleden heeft burgemeester Halsema beloofd dat de stad transparanter wilde worden naar burgers en journalisten. AT5 concludeert dat daar niet veel van terecht is gekomen. Ter vergelijking wordt de gemeente Utrecht genoemd: Utrecht kreeg vorig jaar meer dan 1000 Wob-verzoeken, die gemiddeld in 4,5 week werden afgehandeld.

Amsterdam kan geen gegevens leveren over de termijnen van de afgelopen jaren. Ook is niet bekend hoeveel Wob-verzoeken hebben geleid tot openbaarmaking van documenten of hoeveel er zijn afgewezen.

Centraal verzamelen

In een reactie tegenover AT5 erkent een woordvoerder van de gemeente dat er nog veel problemen zijn: “Zoals al vaker aan de raad gemeld is, zijn wij pas sinds 2019 begonnen met het centraal bijhouden van Wob-verzoeken. De cijfers zijn nog steeds vaak verspreid over verschillende directies. We zijn bezig om de managementinformatie te verbeteren, door het steeds meer centraal te verzamelen en te beheren”.

Gerelateerde artikelen

Journalisten zien de meerwaarde van de Woo, maar zijn niet tevreden over de medewerking van de overheid bij de afhandeling van een informatieverzoek. Ze vermoeden bewuste, politiek gemotiveerde vertragingen, maar zien toch kansen in een nauwe samenwerking met de overheid.

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk