Uitgelicht

AT5: Amsterdam zeer traag met afhandelen Wob-verzoeken

1024px-Stopera

De gemeente Amsterdam doet er gemiddeld 19 weken over om te beslissen over een Wob-verzoek, vijf keer zo lang als door de wet is voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van AT5.

 

De overheid moet een Wob-verzoek binnen vier weken afhandelen, maar kan die termijn nog eens met vier weken verlengen. AT5 schrijft dat Amsterdam de beslistermijn vrijwel altijd direct verlengt met vier weken. Dan nog voldoet de gemeente niet vaak aan deze termijn. Amsterdam krijgt jaarlijks zo’n 500 Wob-verzoeken.

Belofte

Twee jaar geleden heeft burgemeester Halsema beloofd dat de stad transparanter wilde worden naar burgers en journalisten. AT5 concludeert dat daar niet veel van terecht is gekomen. Ter vergelijking wordt de gemeente Utrecht genoemd: Utrecht kreeg vorig jaar meer dan 1000 Wob-verzoeken, die gemiddeld in 4,5 week werden afgehandeld.

Amsterdam kan geen gegevens leveren over de termijnen van de afgelopen jaren. Ook is niet bekend hoeveel Wob-verzoeken hebben geleid tot openbaarmaking van documenten of hoeveel er zijn afgewezen.

Centraal verzamelen

In een reactie tegenover AT5 erkent een woordvoerder van de gemeente dat er nog veel problemen zijn: “Zoals al vaker aan de raad gemeld is, zijn wij pas sinds 2019 begonnen met het centraal bijhouden van Wob-verzoeken. De cijfers zijn nog steeds vaak verspreid over verschillende directies. We zijn bezig om de managementinformatie te verbeteren, door het steeds meer centraal te verzamelen en te beheren”.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk