Conferentie

Kijk mee! Ewald Engelen interviewt Adam Tooze

Tooze zonder uitleg(1)

De VVOJ-conferentie wordt dit jaar ingeleid door Adam Tooze. Hij is historicus, professor aan de Columbia University in New York en auteur van Crashed: How a Decade of Financial Crises Changed the World, de ultieme kroniek van de globale financiële crisis in 2008. In dat boek brengt Tooze geschiedschrijving, journalistiek onderzoek en academische inzichten samen en vertelt daarmee het verhaal van die crisis zoals niemand anders dat heeft gedaan.

Hij is dus de uitgelezen gast om het te hebben over hoe journalisten van de huidige crisis verslag kunnen geven. Hoe dring je door tot in de hoogste rangen van belangrijke globale instellingen zoals het IMF, de Fed of de ECB? Hoe benader je topambtenaren en politici om te weten te komen wat er zich werkelijk achter de schermen afspeelt? Als ervaren crisischroniqueur gidst Tooze de weg door de verhalen in deze coronacrisis. Ewald Engelen, professor Financial Geography en Op-Ed writer bij De Groene Amsterdammer, interviewt Adam Tooze.

Dit interview is ook toegankelijk voor mensen die geen ticket voor de conferentie hebben.

Klik hier om deel te nemen

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk