Uitgelicht

Wobben was nog nooit zo makkelijk!

Wob-generator

Heb je wel eens overwogen een Wob-verzoek te doen, om nog niet gepubliceerde documenten in handen te krijgen? Maar heb je er toch van afgezien omdat je het misschien toch te moeilijk vond? Dat hoeft niet meer, want er is nu de Wob-generator.

Deze tool, ontwikkeld door de Wob-werkgroep van de VVOJ schrijft min of meer automatisch een Wob-verzoek voor je. De Wob-generator leidt je in drie stappen door het proces en stelt een keurige brief samen, die je kunt uitprinten, ondertekenen en op de bus doen.

De Wob-generator vind je hier

Daarmee is in ieder geval stap 1 van een Wob-procedure een stuk simpeler geworden.

Gerelateerde artikelen

Journalisten zien de meerwaarde van de Woo, maar zijn niet tevreden over de medewerking van de overheid bij de afhandeling van een informatieverzoek. Ze vermoeden bewuste, politiek gemotiveerde vertragingen, maar zien toch kansen in een nauwe samenwerking met de overheid.

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk