Uitgelicht

Ministeries reageren traag op Wob-verzoeken

dossiers mappen planken
Juist bij politiek gevoelige kwesties zijn ministeries traag met het reageren op verzoeken via de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar 2077 verzoeken die de overheid sinds 2016 online publiceerde.Volgens de wet moet de overheid binnen vier weken op een verzoek reageren, met een mogelijkheid tot verlenging van nog eens vier weken.

Werd in 2016 in 61 procent van de gevallen te laat gereageerd, in 2017 was dat gestegen tot 71 procent. Bijna driekwart van alle Wob-verzoeken dus.

Het ministerie van Volksgezondheid is het traagst: in 90 procent kwam de reactie te laat.

Het ministerie van Defensie is winnaar: twee derde van de verzoeken wordt binnen twee maanden behandeld.

Ministeries zeggen een toenemende werkdruk te ervaren: verzoeken zijn complex en steeds minder mensen moeten steeds meer informatie doornemen.

Er ligt inmiddels een voorstel voor een nieuwe wet die voor meer transparantie moet zorgen: de Wet open overheid (Woo). Maar dit wetsvoorstel is de afgelopen jaren zodanig aangepast dat alle scherpe kanten eraf zijn. De VVOJ vindt daarom dat het beter is om de bestaande Wob te verbeteren.

Link naar het artikel:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ministeries-steevast-laat-bij-verzoek-om-openbaarheid-termijn-vaker-wel-dan-niet-overschreden~b34862eb/

Gerelateerde artikelen

Bijna de helft van de gemeenten, provincies en waterschappen werpt onnodige drempels op bij de toegang tot overheidsinformatie. Zo is het bij deze lagere overheden niet mogelijk een Woo-verzoek digitaal in te dienen, of alleen na een vragenlijst in te vullen of in te loggen met DigiD. Dat is in strijd met de Wet open overheid (Woo). De Woo verving op 1 mei vorig jaar de Wet openbaarheid van bestuur en moest zorgen voor betere toegang tot overheidsinformatie.

De nieuwe Wet open overheid, die regelt welke overheidsdocumenten openbaar gemaakt moeten worden, had moeten leiden tot een vlottere verstrekking van documenten, maar daar komt nog niets van terecht. In 2021 was de gemiddelde doorlooptijd van een verzoek tot openbaarmaking 161 dagen, sinds de invoering van de Woo is dat 162 dagen. En dat terwijl de de wettelijke termijn is verlaagd van 56 naar 42 dagen.

Dit blijkt uit Matglas, een onderzoeksrapport van de Open State Foundation en het Instituut Maatschappelijke Innovatie.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk