Nieuws

VVOJ protesteert tegen intimidatie van Volkskrant-journalist Huib Modderkolk

Foto Jelle de Ru
Foto: Eelco Bosch van Rosenthal (links) en Huib Modderkolk (midden) ontvangen de Loep van juryvoorzitter Kees van den Bosch (rechts)

De Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) protesteert scherp tegen het kortgeding dat de AIVD heeft aangespannen tegen Volkskrant-journalist Huib Modderkolk. De dienst eist dat Modderkolk een passage uit zijn nog te verschijnen boek over digitale spionage schrapt. Wij beschouwen dit als aanval op de persvrijheid.

De door de AIVD voorgenomen aangifte tegen Modderkolk persoonlijk is ronduit intimiderend.

Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk is een gelauwerd collega. Hij won afgelopen jaar De Loep – de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek in de lage landen – voor zijn onderzoek naar de rol van de AIVD in het ontdekken van de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Die onthulling past in een lange reeks van onthullingen en gebalanceerde onderzoeksjournalistiek naar inlichtingendiensten in Nederland. Modderkolk vervult daarbij een belangrijke democratische rol waarbij hij perfect balanceert tussen scherp de macht controleren en verantwoord te werk gaan als journalist. Het is dan ook niet voor niets dat hij uit vrije wil de inhoud van zijn boek voor publicatie aan de AIVD heeft voorgelegd.

Dat hij zich vandaag moet verantwoorden in een rechtszaal schaadt niet alleen Modderkolk zelf maar de Nederlandse journalistiek als geheel.

Namens het bestuur van de VVOJ,

Evert de Vos en Coen van de Ven

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk