Nieuws

VVOJ protesteert tegen intimidatie van Volkskrant-journalist Huib Modderkolk

Foto Jelle de Ru
Foto: Eelco Bosch van Rosenthal (links) en Huib Modderkolk (midden) ontvangen de Loep van juryvoorzitter Kees van den Bosch (rechts)

De Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) protesteert scherp tegen het kortgeding dat de AIVD heeft aangespannen tegen Volkskrant-journalist Huib Modderkolk. De dienst eist dat Modderkolk een passage uit zijn nog te verschijnen boek over digitale spionage schrapt. Wij beschouwen dit als aanval op de persvrijheid.

De door de AIVD voorgenomen aangifte tegen Modderkolk persoonlijk is ronduit intimiderend.

Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk is een gelauwerd collega. Hij won afgelopen jaar De Loep – de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek in de lage landen – voor zijn onderzoek naar de rol van de AIVD in het ontdekken van de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Die onthulling past in een lange reeks van onthullingen en gebalanceerde onderzoeksjournalistiek naar inlichtingendiensten in Nederland. Modderkolk vervult daarbij een belangrijke democratische rol waarbij hij perfect balanceert tussen scherp de macht controleren en verantwoord te werk gaan als journalist. Het is dan ook niet voor niets dat hij uit vrije wil de inhoud van zijn boek voor publicatie aan de AIVD heeft voorgelegd.

Dat hij zich vandaag moet verantwoorden in een rechtszaal schaadt niet alleen Modderkolk zelf maar de Nederlandse journalistiek als geheel.

Namens het bestuur van de VVOJ,

Evert de Vos en Coen van de Ven

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk