De Loep

Dit zijn de verhalen van De Loep 2018

Genomineerden Loep 2018

Dertig genomineerden telt de editie 2018 van De Loep. Vrijdagavond 22 maart wordt bekend wie van hen de prijzen in de wacht slepen. In de aanloop tot de Avond van de Onderzoeksjournalistiek publiceren we de verhalen achter hun verhalen.

Met De Loep viert de VVOJ de onderzoeksjournalistiek. De vakjury selecteert de mooiste verhalen, met een speciaal oog voor de onderzoeksmethode.

In de aanloop tot de prijsuitreiking portretteren we de genomineerden en hun verhalen, in een reeks op de speciale loepwebsite: loep.vvoj.org.

Hieronder de tot nu toe gepubliceerde verhalen op een rij:

Van hamsteren bij AH tot cruises op de Rijn: moderne slavernij floreert

‘Ik was een slaaf. Hoe noem je dat anders, gratis werken in de bouw?’

Wie is Schild & Vrienden écht?

Honderden meisjes slachtoffer van wraakpornonetwerk

Genademoorden in Oeganda

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek is gratis toegankelijk voor VVOJ-leden en studenten (op vertoon van studentenpas). Wel even reserveren graag, dat kan op de site van Pakhuis de Zwijger.

Geen VVOJ-lid of student? Dan betaal je een bescheiden toegangsprijs van €7,50. Ook die kaartjes koop je op de site van het pakhuis.

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk