De Loep

Dit zijn de verhalen van De Loep 2018

Genomineerden Loep 2018

Dertig genomineerden telt de editie 2018 van De Loep. Vrijdagavond 22 maart wordt bekend wie van hen de prijzen in de wacht slepen. In de aanloop tot de Avond van de Onderzoeksjournalistiek publiceren we de verhalen achter hun verhalen.

Met De Loep viert de VVOJ de onderzoeksjournalistiek. De vakjury selecteert de mooiste verhalen, met een speciaal oog voor de onderzoeksmethode.

In de aanloop tot de prijsuitreiking portretteren we de genomineerden en hun verhalen, in een reeks op de speciale loepwebsite: loep.vvoj.org.

Hieronder de tot nu toe gepubliceerde verhalen op een rij:

Van hamsteren bij AH tot cruises op de Rijn: moderne slavernij floreert

‘Ik was een slaaf. Hoe noem je dat anders, gratis werken in de bouw?’

Wie is Schild & Vrienden écht?

Honderden meisjes slachtoffer van wraakpornonetwerk

Genademoorden in Oeganda

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek is gratis toegankelijk voor VVOJ-leden en studenten (op vertoon van studentenpas). Wel even reserveren graag, dat kan op de site van Pakhuis de Zwijger.

Geen VVOJ-lid of student? Dan betaal je een bescheiden toegangsprijs van €7,50. Ook die kaartjes koop je op de site van het pakhuis.

 

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk