De Loep

Dit zijn de verhalen van De Loep 2018

Genomineerden Loep 2018

Dertig genomineerden telt de editie 2018 van De Loep. Vrijdagavond 22 maart wordt bekend wie van hen de prijzen in de wacht slepen. In de aanloop tot de Avond van de Onderzoeksjournalistiek publiceren we de verhalen achter hun verhalen.

Met De Loep viert de VVOJ de onderzoeksjournalistiek. De vakjury selecteert de mooiste verhalen, met een speciaal oog voor de onderzoeksmethode.

In de aanloop tot de prijsuitreiking portretteren we de genomineerden en hun verhalen, in een reeks op de speciale loepwebsite: loep.vvoj.org.

Hieronder de tot nu toe gepubliceerde verhalen op een rij:

Van hamsteren bij AH tot cruises op de Rijn: moderne slavernij floreert

‘Ik was een slaaf. Hoe noem je dat anders, gratis werken in de bouw?’

Wie is Schild & Vrienden écht?

Honderden meisjes slachtoffer van wraakpornonetwerk

Genademoorden in Oeganda

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek is gratis toegankelijk voor VVOJ-leden en studenten (op vertoon van studentenpas). Wel even reserveren graag, dat kan op de site van Pakhuis de Zwijger.

Geen VVOJ-lid of student? Dan betaal je een bescheiden toegangsprijs van €7,50. Ook die kaartjes koop je op de site van het pakhuis.

 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk