Nieuws

Rwanda weigert journalist Anneke Verbraeken

Journaliste en VVOJ-lid Anneke Verbraeken.

Rwanda says no...  Anneke Verbraeken, journaliste en VVOJ-lid, mag het land niet in. Ze is woensdagavond 6 maart op vliegveld Jomo Kenyatta, Nairobi, uit de boardingrij voor de vlucht naar Kigali gehaald. 

Verbraeken schrijft onder meer voor Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Op haar blog Buitenpost De Wereld doet ze verslag van wat haar overkomen is: ‘Eigenlijk is het onvoorstelbaar. Leiders die journalisten het werken zo moeilijk mogelijk maken. Je bent president, je hebt het voor het zeggen, je hebt een legertje soldaten achter je, een schare fans die voor je door het vuur gaan en toch denk je dat een eenvoudige journalist een bedreiging vormt voor jou en je land. Dat onafhankelijke, kritische journalistiek een bedreiging is voor de stabiliteit van je land. Als dat zo zou zijn, dan is een land al fundamenteel in onbalans en zijn de journalisten degenen die het doek wegtrekken dat de problemen bedekt.’

*** Lees hier het hele verslag ***

Verbraeken vecht nu vanuit Nairobi de weigering aan. Voor VVOJ-leden die haar een hart onder de riem willen steken: reageer op haar Twitteraccount, of mail haar via de contactpagina van Buitenpost De Wereld.

De NVJ en de VVOJ hebben gezamenlijk een oproep gedaan aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken om de kwestie aan te kaarten. Lees hier de brief.

 

 

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk