Nieuws

Rwanda weigert journalist Anneke Verbraeken

Journaliste en VVOJ-lid Anneke Verbraeken.

Rwanda says no...  Anneke Verbraeken, journaliste en VVOJ-lid, mag het land niet in. Ze is woensdagavond 6 maart op vliegveld Jomo Kenyatta, Nairobi, uit de boardingrij voor de vlucht naar Kigali gehaald. 

Verbraeken schrijft onder meer voor Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Op haar blog Buitenpost De Wereld doet ze verslag van wat haar overkomen is: ‘Eigenlijk is het onvoorstelbaar. Leiders die journalisten het werken zo moeilijk mogelijk maken. Je bent president, je hebt het voor het zeggen, je hebt een legertje soldaten achter je, een schare fans die voor je door het vuur gaan en toch denk je dat een eenvoudige journalist een bedreiging vormt voor jou en je land. Dat onafhankelijke, kritische journalistiek een bedreiging is voor de stabiliteit van je land. Als dat zo zou zijn, dan is een land al fundamenteel in onbalans en zijn de journalisten degenen die het doek wegtrekken dat de problemen bedekt.’

*** Lees hier het hele verslag ***

Verbraeken vecht nu vanuit Nairobi de weigering aan. Voor VVOJ-leden die haar een hart onder de riem willen steken: reageer op haar Twitteraccount, of mail haar via de contactpagina van Buitenpost De Wereld.

De NVJ en de VVOJ hebben gezamenlijk een oproep gedaan aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken om de kwestie aan te kaarten. Lees hier de brief.

 

 

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk