Conferentie

#VVOJ19: we gaan naar Tilburg!

ansichtkaart-zesluik-tilburg

Gewikt, gewogen en besloten: de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2019 strijkt op 22 en 23 november neer in Tilburg. #VVOJ19 belooft een mooie samenwerking te worden met de opleiding Journalistiek van Fontys Hogescholen en onder andere BN DeStem.

Het thema voor de alweer achttiende editie van de tweedaagse trainingsconferentie is nog niet bepaald, daar buigen het VVOJ-bestuur en de conferentiewerkgroep zich over. Heb je zin om als vrijwilliger bij te dragen aan de programmering en organisatie van dit jaarlijke VVOJ-hoogtepunt, meld je dan met een mailtje naar het verenigingsbureau.

Meer informatie over het programma en de conferentielocatie (in elk geval vlak bij het centraal station van Tilburg) volgt snel. Voor nu geldt: save the date!

Global Investigative Journalism Conference 2019

Eerder in het jaar, van 26 tot en met 29 september, is in de Duitse havenstad Hamburg #GIJC19, de Global Investigative Journalism Conference 2019. Margo Smit, die de VVOJ vertegenwoordigt in het bestuur van het Global Investigative Journalist Network,  heeft ook zitting in het organiserend comité van #GIJC19 en brengt daar graag ideeën van VVOJ’ers in voor debatten, workshops, presentaties, trainingen en wat al niet meer. Heb je een fijn plan? Mail het naar het verenigingsbureau en wij sturen het voor je door naar Margo. Ideeën kunnen tot half maart worden ingediend.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk