Nieuws

Apache en Bureau voor Lokale Zaken werken samen

teamwork
Een nieuwe Vlaams-Nederlandse samenwerking in de onderzoekjournalistiek. De Vlaamse nieuwssite Apache bundelt de krachten met het Nederlandse Bureau voor Lokale Zaken. Gesteund door het Vlaams Journalistiek Fonds trekt Apache een jaar lang rond vier thema’s de regio in. De redactie maakt daarbij als eerste collectief gebruik van de beveiligde werkruimte die het Bureau voor Lokale Zaken ontwikkelde.

Hieronder het bericht dat het Vlaams Journalistiek Fonds hierover verspreidde.

Bureau voor Lokale Zaken

Het Vlaams Journalistiek Fonds selecteerde eind december elf innovatieve journalistieke projecten, waaronder Apache Lokaal. Apache, dat al langer aandacht besteedt aan lokale uitzoekjournalistiek, onderzoekt de komende weken met burgerjournalisten, experts en beroepsjournalisten de uitverkoop van publieke gronden en gebouwen in Vlaanderen. Woensdag 20 februari werd een eerste publieksoproep gelanceerd.

Daarbij kunnen burgers tips en informatie doorsturen, maar ook aangeven of ze willen meewerken aan het onderzoek of op de hoogte gehouden worden van de voortgang. De bedoeling is om over twee tot drie maanden tot resultaten te komen. De artikels en andere output worden op Apache gepubliceerd, maar ook ter plaatse voorgesteld. Na de focus op de verkoop van publiek patrimonium, worden nog drie andere thema’s onder de loep genomen. Aan de hand van een concrete samenwerking hoopt Apache mee te bouwen aan een netwerk van lokale onderzoeksjournalisten.

Een dergelijke vorm van participatieve journalistiek kan evenwel niet zonder een goede communicatie en een gedeelde werkruimte. Apache keek daarvoor naar het Nederlandse Bureau voor Lokale Zaken. Dankzij het Digital News Innovation Fund van Google ontwikkelde de Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek eerder al een via VPN beveiligde werkruimte. In die omgeving kunnen burgerjournalisten, experts en beroepsjournalisten informatie uitwisselen en opslaan, werkmethodes delen, in discussie treden en samen aan de slag gaan tot een gezamenlijk eindproduct.

Samenwerken loont

Samenwerking is de sleutel voor het versterken van lokale onderzoeksjournalistiek, meent Pim Peterse, directeur van de Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek. Via het samenwerkingsplatform werkt hij onder meer aan het project Rijnlandroute in Leiden. “We hebben meerdere wob-verzoeken uitgezet bij lokale overheden, dat levert straks een enorme veelheid aan documenten op die we in het platform kunnen ontsluiten in een overzichtelijke documentstructuur”, zegt Peterse. “De journalisten kunnen in het dossier grasduinen en samen schrijven aan de artikels en scenario’s voor de podcasts.”

De kiem voor het platform werd vier jaar geleden gelegd toen duidelijk werd dat lokale (onderzoeks)journalistiek in Nederland te lijden had onder bezuinigingen op lokale redacties. Op de Europese journalistenconferentie Dataharvest, tijdens een rondetafelbijeenkomst over lokale onderzoeksjournalistiek, deelde Peterse zijn ideeën met Britse journalisten van The Bristol Cable en Bureau Local. Ook hier bleek dat samenwerking de sleutel is voor het versterken van de lokale journalistiek.

Samen met onderzoeksjournalist Wil van der Schans ontwikkelde Peterse het platform dat vorig jaar in gebruik is genomen. “We bieden een digitale redactieruimte die op maat gemaakt kan worden naar de wensen van de redactie. Het vergt wel een andere manier van werken. Journalisten zijn vaak niet gewend informatie te delen en houden vast aan hun eigen werkwijze. Dat is logisch, we proberen alle communicatie binnen het platform te houden, maar dat lukt niet altijd.”

Apache kwam met Bureau Lokale Zaken in contact op de Dataharvest-conferentie 2017 en de VVOJ trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek 2018. “In het voorjaar van 2018 werkten we met jonge journalisten van StampMedia aan een gezamenlijk project rond mandaten en vergoedingen van lokale politici, maar al snel verdronken we in eindeloos gemail en ongeordende data”, zegt Steven Vanden Bussche, journalist bij Apache. “Het sterkte me in mijn overtuiging dat er bij toekomstige samenwerkingen via een gedeeld platform gewerkt moest worden. We kijken met spanning uit naar de meerwaarde van het samenwerkingsplatform voor Apache Lokaal.”

bron: Apache en VJF

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk