De Loep

En de genomineerden zijn…

VVOJ-Loep-org-650x400 van Marek Bartko

Het spel is op de wagen! Uit een ongekend sterk veld met 105 inzendingen nomineerde de vakjury negen producties voor De Loep 2018, dé prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. Nog eens drie producties dingen mee naar de VVOJ Aanmoedigingsprijs. De winnaars worden bekendgemaakt op vrijdag 22 maart, tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

De Loep kent drie categorieën: Controlerend, Opsporend en Signalerend Onderzoek. De Aanmoedigingsprijs is gereserveerd voor talent in leeftijden tot en met 30 jaar. Voor de editie 2018 de volgende producties genomineerd:

AANMOEDIGINGSPRIJS

  • Ik was een slaaf. Hoe noem je dat anders, gratis werken in de bouw’
    Kasper Goethals, voor De Standaard
  • Naaktfoto’s honderden meisjes gedeeld in groot wraakpornonetwerk
    Daniël Verlaan, voor RTL Nieuws

CONTROLEREND

OPSPOREND

SIGNALEREND

Samenwerking wordt de norm

Dan nog de cijfers van deze editie(*) Van de 105 inzendingen vielen 42 in de categorie Controlerend, 39 in Opsporend en 24 in Signalerend. Zeventien inzendingen kwamen in aanmerking voor de Aanmoedigingsprijs. De verhouding Vlaams-Nederlands was in de inzendingen grofweg één op vijf. Er waren vier inzendingen gecombineerd Nederlands-Vlaamse inzendingen.

Aan de 105 inzendingen werkten in total 188 collega’s mee, van wie bijna drie kwart man en een klein kwart vrouw. Nog niet eens de helft van de producties werd gemaakt door eenpitters, samenwerking wordt steeds meer de norm:

Eenpitters 51
Tweetallen 35
Trio’s 11
Viertallen 7
Zestal 1

De verdeling over de media, ten slotte:

Dagblad 34
Weekblad/maandblad 17
Krant, tv, weekblad en online platform 16
Online platform 15
TV 14
Radio 5
Boek 4

(*) Cijfers met dank aan het rekenwerk van Tricia Bots en Yvonne van de Meent van de Loepcommissie.

Loepjury en reglement

De inzendingen voor De Loep worden beoordeeld door een vakjury, onder voorzitterschap van Kees van den Bosch, oud-eindredacteur van Argos. Verder bestaat de jury dit jaar uit Marjan Agerbeek, Ides Debruyne, Hugo van der Parre, Mirjam Prenger, Alexander Pleijter, Trees Verleyen en Inge Vrancken.

Het Loepreglement kun je hier nalezen.

Gerelateerde artikelen

“Een ideale plek voor mensen die niet gevonden willen worden” gaat over de opkomst en ondergang van De Hertenwei, een familiecamping in de periferie van het Brabantse dorpje Lage Mierde. In de jaren zeventig en tachtig was De Hertenwei een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders uit onder meer Rotterdam, wat de camping een “goudmijn” maakte voor de toenmalige eigenaren en ondernemers uit het dorp.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk