De Loep

En de genomineerden zijn…

VVOJ-Loep-org-650x400 van Marek Bartko

Het spel is op de wagen! Uit een ongekend sterk veld met 105 inzendingen nomineerde de vakjury negen producties voor De Loep 2018, dé prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. Nog eens drie producties dingen mee naar de VVOJ Aanmoedigingsprijs. De winnaars worden bekendgemaakt op vrijdag 22 maart, tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

De Loep kent drie categorieën: Controlerend, Opsporend en Signalerend Onderzoek. De Aanmoedigingsprijs is gereserveerd voor talent in leeftijden tot en met 30 jaar. Voor de editie 2018 de volgende producties genomineerd:

AANMOEDIGINGSPRIJS

  • Ik was een slaaf. Hoe noem je dat anders, gratis werken in de bouw’
    Kasper Goethals, voor De Standaard
  • Naaktfoto’s honderden meisjes gedeeld in groot wraakpornonetwerk
    Daniël Verlaan, voor RTL Nieuws

CONTROLEREND

OPSPOREND

SIGNALEREND

Samenwerking wordt de norm

Dan nog de cijfers van deze editie(*) Van de 105 inzendingen vielen 42 in de categorie Controlerend, 39 in Opsporend en 24 in Signalerend. Zeventien inzendingen kwamen in aanmerking voor de Aanmoedigingsprijs. De verhouding Vlaams-Nederlands was in de inzendingen grofweg één op vijf. Er waren vier inzendingen gecombineerd Nederlands-Vlaamse inzendingen.

Aan de 105 inzendingen werkten in total 188 collega’s mee, van wie bijna drie kwart man en een klein kwart vrouw. Nog niet eens de helft van de producties werd gemaakt door eenpitters, samenwerking wordt steeds meer de norm:

Eenpitters 51
Tweetallen 35
Trio’s 11
Viertallen 7
Zestal 1

De verdeling over de media, ten slotte:

Dagblad 34
Weekblad/maandblad 17
Krant, tv, weekblad en online platform 16
Online platform 15
TV 14
Radio 5
Boek 4

(*) Cijfers met dank aan het rekenwerk van Tricia Bots en Yvonne van de Meent van de Loepcommissie.

Loepjury en reglement

De inzendingen voor De Loep worden beoordeeld door een vakjury, onder voorzitterschap van Kees van den Bosch, oud-eindredacteur van Argos. Verder bestaat de jury dit jaar uit Marjan Agerbeek, Ides Debruyne, Hugo van der Parre, Mirjam Prenger, Alexander Pleijter, Trees Verleyen en Inge Vrancken.

Het Loepreglement kun je hier nalezen.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk