De Loep

De Loep 2018: jury is volop aan de slag

De Loep

Vrijdag 4 januari was de laatste dag waarop je werk kon voordragen voor De Loep 2018. Na 8 februari maakt de jury de nominaties bekend. De prijsuitreiking is op vrijdagavond 22 maart in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Op die datum, tijdens de tweede editie van de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, horen we wie hebben gewonnen in de drie Loepcategorieën: opsporende, controlerende en signalerende onderzoeksjournalistiek. Ook selecteert de jury genomineerden voor de VVOJ Aanmoedigingsprijs, voor talent tot en met 30 jaar. Sinds vorig jaar heeft de jury bovendien de mogelijkheid een oeuvreprijs toe te kennen.

Meer informatie over de categorieënindeling lees je in het loepreglement.

De jury van De Loep staat onder voorzitterschap van Kees van den Bosch. Hier vind je de jurysamenstelling.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk