Nieuws

Implant Files – wereldwijd onderzoek onthult duizenden medische missers

Illustratie bij het dossier Implant Files op de website van ICIJ.

Slecht werkende of giftige medische implantaten hebben de afgelopen tien jaar wereldwijd tot 83.000 doden en 1,7 miljoen gewonden geleid. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van ruim 250 journalisten van 59 media uit 36 landen, onder de paraplu van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). In Nederland werkten Radar en Trouw mee. In Vlaanderen wordt het dossier verslagen door Knack en De Tijd.

Het op meer dan acht miljoen documenten gestoelde dossier is Implant Files genoemd. De kiem voor de wereldwijde aanpak werd al in 2014 gelegd met een onderzoek van de Nederlandse journalisten Jet Schouten en Linda Stoltenberg. Met hun reportage Mandarijnennetje als implantaat: goedkeuring implantaten is een farce voor Radar wonnen zij in 2015 een Loep, de VVOJ-prijs voor onderscheidende onderzoeksjournalitiek in Nederland en Vlaanderen.

Twee jaar geleden onstond het idee voor internationale samenwerking op het onderwerp implantaten tijdens een lange wandeling in een gesprek tussen Radarredacteur Jet Schouten en Trouwjournalist Joop Bouma, die lid is ICIJ. Via Bouma werd het internationale consortium van onderzoeksjournalisten benaderd met het idee voor een grootschalig en crossborder onderzoek.

Meer over Implant Files vind je hier:

Gerelateerde artikelen

Al zo’n twee decennia lang inspireren Journalismfund Europe en Thomas More Hogeschool Mechelen mensen om via het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek hun stap in de onderzoeksjournalistiek te wagen. De eenjarige opleiding serveert niet alleen de beste tools, technieken en onderzoeksmethoden, maar zet ook in op schrijfvaardigheid en cross-border samenwerkingen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk