Implant Files – wereldwijd onderzoek onthult duizenden medische missers

Illustratie bij het dossier Implant Files op de website van ICIJ.

Nieuws

Slecht werkende of giftige medische implantaten hebben de afgelopen tien jaar wereldwijd tot 83.000 doden en 1,7 miljoen gewonden geleid. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van ruim 250 journalisten van 59 media uit 36 landen, onder de paraplu van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). In Nederland werkten Radar en Trouw mee. In Vlaanderen wordt het dossier verslagen door Knack en De Tijd.

Het op meer dan acht miljoen documenten gestoelde dossier is Implant Files genoemd. De kiem voor de wereldwijde aanpak werd al in 2014 gelegd met een onderzoek van de Nederlandse journalisten Jet Schouten en Linda Stoltenberg. Met hun reportage Mandarijnennetje als implantaat: goedkeuring implantaten is een farce voor Radar wonnen zij in 2015 een Loep, de VVOJ-prijs voor onderscheidende onderzoeksjournalitiek in Nederland en Vlaanderen.

Twee jaar geleden onstond het idee voor internationale samenwerking op het onderwerp implantaten tijdens een lange wandeling in een gesprek tussen Radarredacteur Jet Schouten en Trouwjournalist Joop Bouma, die lid is ICIJ. Via Bouma werd het internationale consortium van onderzoeksjournalisten benaderd met het idee voor een grootschalig en crossborder onderzoek.

Meer over Implant Files vind je hier: