Nieuws

23 x geld voor nieuwe onderzoeksjournalistiek

logoonderzoeksregeling

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft bekendgemaakt welke 23 projecten een deel van de 2,7 miljoen euro krijgen die het fonds dit jaar heeft te verdelen voor nieuwe onderzoeksjournalistieke projecten. Een overzicht van alle ‘winnaars’ staat op de website van het SvdJ.

Uit de toelichting: ‘Voor de subsidieregeling onderzoeksjournalistiek werden in totaal 96 subsidieaanvragen ingediend, waarbij in totaal ruim elf miljoen euro werd aangevraagd. Na een grondige selectieprocedure zijn drieëntwintig projecten geselecteerd die op 1 januari 2019 van start gaan. Daarbij wordt in totaal 2,7 miljoen euro aan subsidie verstrekt. De projecten zijn divers en afkomstig uit het gehele land, waarbij 75 procent van de projecten zich richt op regionale onderzoeksjournalistiek.’

De selectie heeft een breed palet aan deelnemers en invalshoeken opgeleverd, met inderdaad een sterke focus op de regio.  Gevestigde media zijn sterk vertegenwoordigd, maar er zijn ook opvallende nieuwe spelers op het veld,  zoals het Amsterdamse debatcentrum De Balie, dat een interdisciplinaire onderzoeksredactie wil opzetten, en de nieuwe collectieven SPIT en Spot on Stories.

Hier vind je alle 23 initiatieven die geld hebben gekregen.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk