De Loep

*EXTRA*EXTRA* bij De Loep 2017

MerciNederland

Een fijne valreeptoevoeging aan het programma van de Avond van de Onderzoeksjournalistiek: Jan Delvaux  komt een voorproefje geven van Merci Nederland, de nieuwe show van het vermaarde Vlaamse duo Belpop Bonanza. Een extra reden om vrijdag 6 april naar Pakhuis de Zwijger te komen.

Jan Delvaux is het Vlaamse equivalent van popprofessor Leo Blokhuis. Samen met DJ Bobby Ewing, een muzikale legende in Vlaanderen, vormt Delvaux het duo Belpop Bonanza, bekend van spraakmakende en succesrijke theatershows over de geschiedenis van de Belgische popmuziek.

Het gaat daarin zo vaak over de grote impact van Nederland dat een ode aan de noorderburen niet kon uitblijven. Vandaar de passende hulde: ‘Merci Nederland’.


De twee geboren vertellers brengen sterke, maar ware verhalen, die worden ingekleurd met trivia, filmpjes, foto’s en muziek. Boeiend, leerrijk en vooral ook grappig. Onvermijdelijk ontdekten de twee Belgen tijdens de voorbereiding wat hun natie betekend heeft voor Nederland. Wat voor extra vuurwerk zorgt.

Jan Delvaux brengt nu dus een voorproefje uit dit programma tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalisitiek in Pakhuis de Zwijger. Het vrolijke intermezzo staat gepland tussen de keynoite van gastspreker Drew Sullivan en de uitreiking van de VVOJ Aanmoedigingsprijs voor talenten tot en met 30 jaar. Hierna volgen de prijuitreikingen van De Loep 2017 in de categorieën Signalerend, Opsporend en Controlerend.

De toegang tot al dit moois is gratis. Wel even aanmelden op de website van Pakhuis de Zwijger. Meer informatie over de avond en de link naar de reserveringsknop staat op de speciale website loep.vvoj.org.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk