De Loep

*EXTRA*EXTRA* bij De Loep 2017

MerciNederland

Een fijne valreeptoevoeging aan het programma van de Avond van de Onderzoeksjournalistiek: Jan Delvaux  komt een voorproefje geven van Merci Nederland, de nieuwe show van het vermaarde Vlaamse duo Belpop Bonanza. Een extra reden om vrijdag 6 april naar Pakhuis de Zwijger te komen.

Jan Delvaux is het Vlaamse equivalent van popprofessor Leo Blokhuis. Samen met DJ Bobby Ewing, een muzikale legende in Vlaanderen, vormt Delvaux het duo Belpop Bonanza, bekend van spraakmakende en succesrijke theatershows over de geschiedenis van de Belgische popmuziek.

Het gaat daarin zo vaak over de grote impact van Nederland dat een ode aan de noorderburen niet kon uitblijven. Vandaar de passende hulde: ‘Merci Nederland’.


De twee geboren vertellers brengen sterke, maar ware verhalen, die worden ingekleurd met trivia, filmpjes, foto’s en muziek. Boeiend, leerrijk en vooral ook grappig. Onvermijdelijk ontdekten de twee Belgen tijdens de voorbereiding wat hun natie betekend heeft voor Nederland. Wat voor extra vuurwerk zorgt.

Jan Delvaux brengt nu dus een voorproefje uit dit programma tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalisitiek in Pakhuis de Zwijger. Het vrolijke intermezzo staat gepland tussen de keynoite van gastspreker Drew Sullivan en de uitreiking van de VVOJ Aanmoedigingsprijs voor talenten tot en met 30 jaar. Hierna volgen de prijuitreikingen van De Loep 2017 in de categorieën Signalerend, Opsporend en Controlerend.

De toegang tot al dit moois is gratis. Wel even aanmelden op de website van Pakhuis de Zwijger. Meer informatie over de avond en de link naar de reserveringsknop staat op de speciale website loep.vvoj.org.

Gerelateerde artikelen

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Uit dit onderzoek van Zembla blijkt dat de toelating van bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt tekortschiet. De toelatingsautoriteit Ctgb heeft namelijk de risico’s van bestrijdingsmiddelen heeft verzwegen. In 2015 ontdekt het instituut tijdens een steekproef normoverschrijdingen bij een zevental middelen. Deze risico’s, met name voor kinderen, werden destijds niet met de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu gedeeld. De Tweede Kamer kreeg over de steekproef te horen dat ‘alle toegelaten middelen veilig bleken te zijn’. Ook probeerde het Ctgb een cruciaal rapport van het RIVM, met daarin de resultaten van het zogeheten Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden (OBO), af te zwakken.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk