Nieuws

#IJ4EU: 4,5 ton voor crossborder onderzoek

Schermafbeelding 2018-03-19 om 13.07.13

En hóp, weer bijna een half miljoen erbij voor onderzoeksjournalistiek. Het International Press Institute (IPI) en het European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) stellen samen €450.000 beschikbaar voor grensoverschrijdende onderzoeksprojecten.

Het Investigative Journalism for Europe (#IJ4EU) fonds wordt beheerd door IPI. Per aanvraag wordt maximaal €50.000 uitgekeerd. De onderzoekvoorstellen moeten waakhond-rol van de media weerspiegelen en het publiek helpen verantwoordelijken aansprakelijk te stellen voor hun daden en hun verplichtingen, aldus de initiatiefnemers. Zij willen op deze manier bijdragen aan de duurzaamheid van de democratie en de rechtsstaat in de EU.

Voor dit jaar kunnen onderzoeksteams die in tenminste twee EU-landen gevestigd zijn subsidies tot maximaal 50.000 euro aanvragen om onderzoek te doen naar een onderwerp van grensoverschrijdende relevantie en van openbaar belang. Voorwaarde is verder dat de publicatie beschikbaar moet komen in tenminste twee EU-landen voor 31 december 2018.

Alle soorten media kunnen een aanvraag indienen. Deadline voor de inzendtermijn is 3 mei, de Internationale Dag van de Persvrijheid. Een onafhankelijke jury beoordeelt de projecten en maakt op 5 juni bekend welke projecten subsidie krijgen.

Op de website van het nieuwe fonds vind je alle informatie.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk