Nieuws

#IJ4EU: 4,5 ton voor crossborder onderzoek

Schermafbeelding 2018-03-19 om 13.07.13

En hóp, weer bijna een half miljoen erbij voor onderzoeksjournalistiek. Het International Press Institute (IPI) en het European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) stellen samen €450.000 beschikbaar voor grensoverschrijdende onderzoeksprojecten.

Het Investigative Journalism for Europe (#IJ4EU) fonds wordt beheerd door IPI. Per aanvraag wordt maximaal €50.000 uitgekeerd. De onderzoekvoorstellen moeten waakhond-rol van de media weerspiegelen en het publiek helpen verantwoordelijken aansprakelijk te stellen voor hun daden en hun verplichtingen, aldus de initiatiefnemers. Zij willen op deze manier bijdragen aan de duurzaamheid van de democratie en de rechtsstaat in de EU.

Voor dit jaar kunnen onderzoeksteams die in tenminste twee EU-landen gevestigd zijn subsidies tot maximaal 50.000 euro aanvragen om onderzoek te doen naar een onderwerp van grensoverschrijdende relevantie en van openbaar belang. Voorwaarde is verder dat de publicatie beschikbaar moet komen in tenminste twee EU-landen voor 31 december 2018.

Alle soorten media kunnen een aanvraag indienen. Deadline voor de inzendtermijn is 3 mei, de Internationale Dag van de Persvrijheid. Een onafhankelijke jury beoordeelt de projecten en maakt op 5 juni bekend welke projecten subsidie krijgen.

Op de website van het nieuwe fonds vind je alle informatie.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk