De Loep

Kees van den Bosch juryvoorzitter De Loep 2017

Schermafbeelding 2017-12-23 om 17.43.51

De jury van De Loep 2017 heeft Kees van den Bosch gekozen tot haar voorzitter. In een eerste bijeenkomst zijn de nieuwe beoordelingscriteria doorgenomen en de taken verdeeld. De uitreiking van de prijs waarmee de VVOJ de beste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen onderscheidt, staat gepland voor vrijdagavond 6 april.

Kees van den Bosch (1952) was tot voor kort eindredacteur van Argos, het VPRO-radioprogramma over onderzoeksjournalistiek waaraan hij nu nog als redacteur verbonden is. De Loepjury koos hem unaniem tot voorzitter. Van den Bosch was zelf in 2007 genomineerd voor een Loep en won in 2011 een Tegel.

De Loepjury telt negen leden. Behalve Van den Bosch zijn dat Marjan Agerbeek, Ides Debruyne, Jan Hauspie, Hille van der Kaa, Hugo van der Parre, Alexander Pleijter, Enzo van Steenbergen en Trees Verleyen. Meer informatie over de juryleden lees je hier.

Inzendingen

Voor de Loep 2017 zijn tot nu toe een dikke honderd inzendingen binnengekomen. Producties met een publicatie/uitzendatum voor in de maanden november en december konden nog tot en met 3 januari worden voorgedragen. De makers van dit voorgedragen werk krijgen het verzoek hun werk in te zenden en een lijst met vragen te beantwoorden. Nieuwe voordrachten zijn niet meer mogelijk.

 

 

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk