Nieuws

Alles wat je altijd al wilde weten over datatools

44AEA7FF-82EF-443A-BD2C-A61F0B38E68B

VVOJ-lid en datajournalist Winny de Jong maakte samen met de Hogeschool Utrecht (HU) een bijzonder handige website. Alles wat je altijd al wilde weten over datatools en wat je ermee kunt, staat nu op Datajournalism.tools 

Winny de Jong werkt bij de NOS en heeft naast deze fulltime baan altijd nog wel één of meerdere projecten lopen. We citeren haar bio op haar eigen website Datajournalistiek.nl: ‘Volgens sommigen is ze een ‘vakidioot’ en een ‘strateeg’ die met ‘een groot bladergeheugen’ ‘epische presentaties geeft’. Die presentaties gaan doorgaans over de noodzaak van datageletterdheid, het ontwikkelen van ideeën, en haar datajournalistieke werkwijze. Eerder presenteerde ze onder meer voor TEDx, Hacks/Hackers, Brussels News Summit, en verschillende journalistieke opleidingen in Nederland en België.’

Zoals veel van Winny’s projecten komt ook Datajournalism.tools voort uit frustratie over iets wat er nog niet was. Als je Winny de Jong heet, bouw je dat dan namelijk gewoon zelf. Of samen met een partner, zoals in dit geval de HU.

Zoek je data? Wil je ze schoonmaken? Analyseren? Visualiseren? Op Datajournalism.tools  vind je gereedschap voor al die verschillende taken. En op alle niveaus, dus ook voor absolute beginners.

De vormgeving is strak, het taalgebruik toegankelijk, het aanbod van tools behoorlijk uitputtend. Wij zijn fan!


NIEUW: toolbox met datajournalistiek gereedschap voor beginners

Volgens datajournalist Steve Doig kun vrijwel alle datajournalistiek uitvoeren met niets anders dan Excel. Dat is misschien waar, toch kan het goed zijn om meer gereedschappen toe te voegen aan je gereedschapskist. Datajournalism.tools helpt beginners in de datajournalistiek op weg.

De website is een initiatief van de Hogeschool Utrecht en Datajournalistiek.nl. Op datajournalism.tools vindt je meer dan 50 beginners vriendelijke data tools. De website is bedoeld voor absolute beginners en moet de drempel die datajournalistiek met zich mee kan brengen verlagen. Niet alleen kunnen datajournalistieke starters gebruiksvriendelijke tools vinden; de gereedschappen zijn gesorteerd op functie; en de site bevat links naar tutorials en voorbeelden. Alles bij elkaar een ideaal startpunt voor het vinden van het data gereedschap dat bij je past.

Hoe het werkt

Geef bij stap 1 aan welk niveau je hebt: no experience als dit de eerste datajournalistieke ervaring wordt; some experience als je bekend bent met spreadsheets; of kies voor a lot of experience als Excel geen geheimen voor je heeft en je bekend bent met HTML of statistiek. Bij stap 2 kies je wat je precies wilt gaan doen: zoek je een tool om data te vinden – collect data; wil je data opschonen – clean data; of liever analyseren, analyse of visualiseren – visualise? Voor al deze onderdelen van het datajournalistieke werkproces zijn er tools aanwezig in de toolbox.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk