#VVOJ17

Nieuw: Computer Assisted Kroeglopen (CAK)

CAK

Nieuw in Nederland: Computer Assisted Kroeglopen. CAK  is een innovatie van VVOJ-lid Sjors van Beek, zijn digitale handreiking aan de bezoekers van de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2017, op 3 en 4 november in Maastricht. De handleiding beoogt het zwaarste onderdeel van #VVOJ17 te verlichten: de traditionele kroegentocht in de nacht van vrijdag op zaterdag.

‘Maastricht, de stad met de grootste kroegdichtheid van Nederland. Dan kan een korte rondleiding door een lokaal VVOJ-lid wellicht geen kwaad’, schrijft Tegelwinnaar en Maastrichtkenner Sjors van Beek. ‘Zodat ook de late avonduren efficiënt kunnen worden benut en niet verloren gaan aan heilloze, doelloze, drankloze dwaaltochten door verlaten straten en stegen. Met meteen een disclaimer. De handleiding is bepaald niet volledig én flink gekleurd door persoonlijke voorkeur. Maar iets is beter dan niets.’

Van Beeks rondleiding begint vanzelfsprekend bij het conferentiehotel De L’Empereur, waar de conferentiegangers vrijdagavond op stoom kunnen raken tijdens het conferentiediner met VVOJ’s All American Pub Quiz Night. De ouverture van CAK Maastricht voert door stadsdeel Wyck naar de Servaasbrug. ‘En dan begint het pas echt. Terug naar de oude brug, de Maas oversteken, naar de Maastrichtse binnenstad. Daar heeft de kroegtijger zoveel keus dat een logisch rondje nauwelijks is te bedenken.’

Lees de hele handleiding op onze speciale conferentiesite.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk