#VVOJ17, Conferentie

Ryan Lizza over zijn Amerikaanse Toestanden

Ryan Lizza vertelt bij CNN over het 'krankzinnige' interview met Anthony Scaramuchi.

Deze week toegevoegd aan de sprekerslijst voor #VVOJ17: Ryan Lizza! Eind juli ging zijn verhaal over een bizar telefoongesprek met Witte Huis-communicatiedirecteur Anthony Scaramucci de hele wereld over. Lizza werkt voor The New Yorker en CNN. Hij kent politiek Washington door en door.

‘Anthony Scaramucci belde me om stoom af te blazen over lekken in het Witte Huis, Reince Priebus en Steve Bannon. Zijn tirade begon met de aankondiging dat hij het hele communicatieteam zou ontslaan. Daarna werd het nog veel erger.’ Zo begon het verhaal dat The New Yorker op 27 juli online zette. De auteur: Ryan Lizza.

Amper een week nadat president Donald Trump Scaramuchi had aangesteld, belde de nieuwe communicatiedirecteur Ryan Lizza ‘s avonds op. Hij wilde weten wie een op zich niet al te schokkend nieuwtje uit het Witte Huis had gelekt. Lizza had er niet eens een verhaal over geschreven, maar het afgedaan met een tweet.

In het telefoongesprek ging ‘The Mooch’ volledig los. Toenmalig chef-staf Reince Priebus was ‘a fucking paranoid schizophrenic, a paranoiac‘; chefstrateeg Steve Bannon een ‘zelfpijper’.  Vier dagen nadat Lizza zijn verhaal had gepubliceerd, werd Scaramuchi afgeserveerd als communicatiedirecteur.

In deze podcast vertelt Lizza over het telefoongesprek en zijn afwegingen bij het schrijven van zijn verhaal erover:

 

Ryan Lizza kent de politieke wereld in het rond het Witte Huis door en door. Hij werkt sinds tien jaar bij The New Yorker (hier lees je zijn bio) en is ook on-air contributor bij de televisiezender CNN. Daarvoor volgde hij de Amerikaanse politiek voor The New Republic. In bijna twee decennia politieke verslaggeving volgde hij vier presidentsverkiezingen.

Samen met Eelco Bosch van Rosenthal en de Amerikaanse econoom, jurist en onderzoeksjournalist James S. Henry tekent Lizza op vrijdag 3 november in Maastricht voor een boeiend openingsprogramma van de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2017.

Hier vertelt Lizza op CNN over het interview met Scaramuchi:

Alle informatie over deze conferentie en hoe je aan een kaartje kunt komen, lees je op onze conferentiepagina.

conferentie.vvoj.org

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk