#VVOJ17, Conferentie

Sprekers van formaat op #VVOJ17

speakers

Het programma van de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2017 staat stevig in de steigers. Laatste toevoeging aan de line-up: de Amerikaanse econoom, jurist en onderzoeksjournalist James S. Henry.

Met James S. Henry halen we een spreker van formaat naar #VVOJ17. Een kenner ook, bij uitstek, van het dubieuze internationale zakenweb van Donald Trump. Samen met NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal vult Henry het openingsprogramma op vrijdag 3 november in Maastricht. Zijn boodschap: stop met focussen op Donald Trump als kwade genius. Erken medeverantwoordelijkheid voor de ontwikkelingen. En ga aan de slag met de lessons learned.

Bas Haan

Een andere toezegging om blij van te worden, is die van Nieuwsuurcollega Bas Haan. Hij zal de tweede editie schrijven van het VVOJ Essay, dat tijdens #VVOJ17 wordt gepubliceerd. Afgaande op zijn werk kan het niet anders of dit wordt een vlammend betoog.

Greg Shapiro

Ook verheugen we ons nu al enorm op de All American Muckraking Pub Quiz  waarmee het conferentiediner op vrijdagavond zal worden opgeluisterd. Your host for the evening: stand-upcomedian Greg Shapiro (ja, onder veel meer ook de man van de stem in dit filmpje).

Conferentiesite

Het programma vind je op onze speciale conferentiesite. Graag tot ziens op 3 en 4 november  in Maastricht, waar de conferentiegangers overigens ook zijn uitgenodigd om vrijdag aan het einde van de dag te komen borrelen bij de burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Haar toespraak wordt er één om naar uit te kijken, getuige de manier waarop ze bij het laatste carnaval in Maastricht de sleutel overdroeg, met deze oproep aan Donald Trump:

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk