#VVOJ17, Conferentie

Sprekers van formaat op #VVOJ17

speakers

Het programma van de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2017 staat stevig in de steigers. Laatste toevoeging aan de line-up: de Amerikaanse econoom, jurist en onderzoeksjournalist James S. Henry.

Met James S. Henry halen we een spreker van formaat naar #VVOJ17. Een kenner ook, bij uitstek, van het dubieuze internationale zakenweb van Donald Trump. Samen met NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal vult Henry het openingsprogramma op vrijdag 3 november in Maastricht. Zijn boodschap: stop met focussen op Donald Trump als kwade genius. Erken medeverantwoordelijkheid voor de ontwikkelingen. En ga aan de slag met de lessons learned.

Bas Haan

Een andere toezegging om blij van te worden, is die van Nieuwsuurcollega Bas Haan. Hij zal de tweede editie schrijven van het VVOJ Essay, dat tijdens #VVOJ17 wordt gepubliceerd. Afgaande op zijn werk kan het niet anders of dit wordt een vlammend betoog.

Greg Shapiro

Ook verheugen we ons nu al enorm op de All American Muckraking Pub Quiz  waarmee het conferentiediner op vrijdagavond zal worden opgeluisterd. Your host for the evening: stand-upcomedian Greg Shapiro (ja, onder veel meer ook de man van de stem in dit filmpje).

Conferentiesite

Het programma vind je op onze speciale conferentiesite. Graag tot ziens op 3 en 4 november  in Maastricht, waar de conferentiegangers overigens ook zijn uitgenodigd om vrijdag aan het einde van de dag te komen borrelen bij de burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Haar toespraak wordt er één om naar uit te kijken, getuige de manier waarop ze bij het laatste carnaval in Maastricht de sleutel overdroeg, met deze oproep aan Donald Trump:

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk