#VVOJ17, Conferentie

Conferentie 2017: we gaan naar Maastricht

Maastricht. Dat wordt op 3 en 4 november de pleisterplaats van  VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2017. Save the date!

Het was Bjorn Oostra, adjunct-hoofdredacteur van De Limburger, die vorig jaar tijdens de conferentie in Leuven voorstelde de volgende editie in de hoofdstad van zijn provincie te laten plaatsvinden. In de stad aan de Maas wacht de VVOJ in het eerste weekeinde van november een gastvrij onthaal op de Universiteit Maastricht.

Inmiddels is een nieuwe conferentiewerkgroep gevormd, die zich buigt over de programmering van #VVOJ17. De eerste uitnodigingen aan sprekers zijn onderweg, het motto voor de conferentie wordt volgende week vastgesteld. De thematiek zal nauw aansluiten bij de uitdagingen waarvoor (onderzoeks)journalisten zich gesteld zien in deze tijd van nieuwsbubbels, groeiend populisme, nepnieuws, alternatieve feiten, agitprop en andere, al dan niet doelbewuste framing.

Al het nieuws over de conferentie wordt de komende maanden verzameld op de conferentiepagina.
Het programma op hoofdlijnen zal in de loop van juli worden bekendgemaakt, de inschrijving gaat in augustus open, met een extra interessante vroegboekkorting. Daarover en over veel andere conferentiezaken later meer.

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk