#VVOJ17, Conferentie

Conferentie 2017: we gaan naar Maastricht

Maastricht. Dat wordt op 3 en 4 november de pleisterplaats van  VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2017. Save the date!

Het was Bjorn Oostra, adjunct-hoofdredacteur van De Limburger, die vorig jaar tijdens de conferentie in Leuven voorstelde de volgende editie in de hoofdstad van zijn provincie te laten plaatsvinden. In de stad aan de Maas wacht de VVOJ in het eerste weekeinde van november een gastvrij onthaal op de Universiteit Maastricht.

Inmiddels is een nieuwe conferentiewerkgroep gevormd, die zich buigt over de programmering van #VVOJ17. De eerste uitnodigingen aan sprekers zijn onderweg, het motto voor de conferentie wordt volgende week vastgesteld. De thematiek zal nauw aansluiten bij de uitdagingen waarvoor (onderzoeks)journalisten zich gesteld zien in deze tijd van nieuwsbubbels, groeiend populisme, nepnieuws, alternatieve feiten, agitprop en andere, al dan niet doelbewuste framing.

Al het nieuws over de conferentie wordt de komende maanden verzameld op de conferentiepagina.
Het programma op hoofdlijnen zal in de loop van juli worden bekendgemaakt, de inschrijving gaat in augustus open, met een extra interessante vroegboekkorting. Daarover en over veel andere conferentiezaken later meer.

 

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk