#LROJ17, Woo

Terugblik op #LROJ17: maak het verschil!

VVOJ44

Wie waren er? Wat vertelden ze? Wat leerden we?  En hoe maak je het verschil? Een terugblik op #LROJ17, de VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek 2017.

Maak het verschil! Dat was het thema van #LROJ17, de VVOJ Trainingsdag Lokaal en Regionaal Onderzoek 2017. Ruim honderd deelnemers kwamen zaterdag 8 april naar de Uithof in Utrecht voor een dag vol workshops, presentaties, praktische tips & tricks en een boeiende datatrack.

‘Een nieuwe impuls’

VVOJ4Keynotespreker was Bjorn Oostra, adjunct-hoofdredacteur van het regionale dagblad De Limburger. Hij kondigde aan dat zijn krant op korte termijn een samenwerkingsverband wil opzetten met andere regionale titels, ‘om onderzoeksjournalistiek in de regio een nieuwe impuls te geven’.

Lees hier de integrale tekst van Oostra’s toespraak.

#LROJ17 op Youtube

#LROJ17_WInny_de_Jong

Na de keynote konden de deelnemers in vier workshoprondes kiezen uit telkens drie parallelle sessies. Op het Youtubekanaal van de VVOJ zijn korte impressies van een aantal hiervan te zien. Ze zijn gemaakt door studenten van journalistieke opleidingen en van het leerwerkbedrijf van iGlow Media. Bekijk hier de impressies.

Blogs en andere verslagen

Behalve gefilmde impressies waren er ook blogs en verslagen:

#LROJ17 was niet mogelijk geweest zonder de royale financiële ondersteuning van Lira Auteursfonds Reprorecht en een bijdrage van Stichting RPO (voorheen Stichting ROOS). Hogeschool Utrecht ontving ons ook dit jaar weer gastvrij in de Faculteit Educatie op de Uithof in Utrecht.

Hieronder een foto-impressie van #LROJ17.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk