#LROJ17, Uncategorized, VVOJ Activiteiten, Woo

#LROJ17 op Youtube (en een blog)

#LROJ17_WInny_de_Jong

Een nieuwe toevoeging aan het Youtubekanaal van de VVOJ: korte impressies van VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek 2017. Ze zijn gemaakt door studenten van journalistieke opleidingen en van het leerwerkbedrijf van iGlow Media. En dan werd #LROJ17 ook nog gerecenseerd door een cultuurjournalist.

Coen van den Braber (School voor Journalistiek Utrecht) en Dirck de Kleer (master Media en Journalistiek Erasmus Universiteit Rotterdam) werkten samen met Kim Jansen en May Therat van iGlow. Korte interviews die meteen na workshops waren gemaakt, werden samen met sfeerbeelden uit die workshops gemonteerd tot drie eenminuters. Ook maakten de studenten tijdens de pauzes de compilatie Opinie van de dag.

Klokkenluider

‘Een verhaal met een luchtje’ is het onderzoeksverhaal van Annemieke van Dongen en Sander van Mersbergen over het Brabantse bedrijf AquaPurga, ontwikkelaar van mestverwerkingsinstallaties. AquaPurga beloofde boeren een gouden investering, met machines die mest zouden omzetten in allerlei waardevolle producten. Aanleiding voor dit onderzoek was een tip via de klokkenluiders site Publeaks.

Schilderswijk

Brian van der Bol en Vincent Veenman volgen voor Omroep West het nieuws over de Haagse Schilderswijk, met live blogs, radio-, tv-reportages en documentaires zoals Als iedereen verdacht is (winnaar Stan Storimansprijs 2014). Hoe doe je recht aan alle partijen in een wijk waar bewoners en politie soms tegenover elkaar staan? Hoe handhaaf je jezelf als journalist als de pers het mikpunt wordt?

Data met inzicht

In haar workshop besprak Winny de Jong de zeven meest gemaakte fouten in datavisualisaties. Kies je voor vorm of voor functie? Welke kleuren gebruik je, en hoeveel? En waarom zijn niet alle kaarten gelijk? De Jong: ‘Wat ik echt nog mis in het Nederlandse medialandschap zijn de datagedreven onderzoeksproducties. Ik denk dat het goed zou zijn als daar veel steviger op wordt ingezet.’

Opinie van de dag

En de deelnemers aan de trainingsdag? Wat vonden zij van het aanbod? Welke tips kregen ze? Met Jan Taco te Gussinklo van de VVOJ-werkgroep Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek peilden de studenten de stemming in de lunch- en koffiepauzes.

Cultuurjournalist maakt kennis met onderzoek

Jaïr bij Margo‘Vandaag heb ik mezelf als cultuurjournalist weten te bevrijden van wob-angst, excel-paniek en datajournalistieke koudwatervrees.’ Zo begint de blogpost die Jaïr Tchong schreef over #LROJ, op TCHONGCAST, zijn ‘nachtboek van een cultuurjunkie. Lees hier zijn viersterrenrecensie.

(Op de foto: Jaïr Tchong, met pet, bij de workshop van Ombudsman Margo Smit. Foto Sergio Boutkan.)

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk