Nieuws, VVOJ Vereniging

LexisNexis met korting – ook internationaal

LexisAuteursbondVVOJ-1024x682

Net zoals vorig jaar kunnen VVOJ-leden met korting toegang krijgen tot het online nieuwsarchief van LexisNexis.  Het gaat om twee soorten abonnementen, waarvan één ook toegang biedt tot buitenlandse titels.

Intekenen is mogelijk dankzij afspraken met onze huisbaas, de Auteursbond (voorheen Vereniging van Schrijvers en Vertalers). De bond sloot in het voorjaar van 2016 een samenwerkingsovereenkomst met LexisNexis over de toegang tot het online nieuwsarchief.

Het betrof een pilot met toegang tot bijna alle artikelen van Nederlandstalige kranten, tijdschriften en nieuwssites. Het archief beslaat dertig jaar en wordt  dagelijks aangevuld.

De pilot is nu omgezet naar een vaste service van de Auteursbond. Op veler verzoek is er een abonnement inclusief buitenlandse titels aan toegevoegd. VVOJ-leden kunnen ook nu weer intekenen op de LexisNexisdeal via de afdeling Freelance Journalisten (voorheen Freelancers Associatie) van de Auteursbond.

Je gaat het abonnement aan voor minimaal een jaar vanaf de eerste betaling. Na het eerste jaar is het per maand opzegbaar. Toegang tot regionaal en nationaal nieuws kost je gedurende 2017 €6,50 per maand (ex. btw). Vanaf januari 2018 wordt dit €6,67 per maand. Wil je ook toegang tot internationaal nieuws, dan betaal je €12,50 per maand (ex. btw). Dit tarief blijft in 2018 ongewijzigd.

Zo meld je je aan

Belangstelling? Stuur een mailtje naar het bureau van de Auteursbond. Vermeld in de onderwerpregel ‘VVOJ LexisNexis’. Nadat de Auteursbond bij ons heeft gecheckt of je inderdaad VVOJ-lid bent, krijg je een gastinlog voor de website van de afdeling Freelance Journalisten, waarop je kunt doorklikken naar de omgeving van LexisNexis. Daar meld je je zelf aan voor het abonnement ‘Nederlandse nieuws’ of ‘Nederlands + Internationaal nieuws’. Je betaalt via Ideal, waarna je meteen toegang krijgt tot het nieuwsarchief van LexisNexis.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk