#LROJ17, VVOJ Activiteiten, Woo

Inschrijven voor #LROJ17 kan nog!

Maak het verschil! Dat is het thema van de VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek 2017, zaterdag 8 april op de Uithof in Utrecht. Er zijn nog plaatsen, maar wacht vooral niet te lang met inschrijven!

post-truth politics en alternatieve feiten is het belang van onafhankelijke en diepgravende journalistiek groter dan ooit. Juist ook in de regio, waar kwaliteitsjournalistiek in de voorbije decennia behoorlijk terrein heeft moeten prijsgeven.

Gelukkig dienen zich te midden van de vele reorganisaties en ontslaggolven hoopgevende nieuwe initiatieven aan. Regionale titels investeren in onderzoeksjournalistiek, omdat zij het belang ervan inzien. De VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek 2017 (#LROJ17) staat in het teken van dit nieuwe enthousiasme. Zo komt keynotespreker Bjorn Oostra vertellen waarom zijn krant, De Limburger, een zware onderzoeksredactie heeft opgetuigd en wat dat oplevert. Tegels lichten in de regio? Ja, dat kan!

Na de opening volgt een rijk aanbod van hands-on trainingen door ervaren journalisten en professionals:

  • Zo word je datawise Waar vind je de beste bronnen voor data? Welke tools helpen je data verzamelen en analyseren? En hoe trek je de journalistieke verhalen eruit? Tips & tricks van datajournalisten Winny de Jong en Jerry Vermanen.
  • Sultan en de lokroep van de jihad Johan van de Beek en Claire van Dyck onderzochten de radicalisering van vier Limburgse jongeren. Hoe wonnen zij het vertrouwen van hun bronnen? En waarom werkten ze met een mindmap?
  • Hoe herken je bedrijfsfraude? Follow the money, dat klinkt spannend. Maar hoe herken je signalen van bedrijfsfraude? FD-journalist Siem Eikelenboom (Lux Leaks, Panama Papers) is expert op dit terrein. Hij laat je zien waar je moet zoeken.
  • Werken in de Schilderswijk Hoe doe je recht aan alle partijen als bewoners en autoriteiten tegenover elkaar staan? Hoe handhaaf je je als de pers zelf mikpunt wordt? Leer het van Brian van der Bol en Vincent Veenman van Omroep West.
  • De vijf w’s van de WOB Carolien Gerards, nu verslaggever bij De Gelderlander, was eerder WOB-ambtenaar. Zij kan je dus precies vertellen hoe de overheid omspringt met verzoeken van journalisten en hoe je succesvol wobt.
  • (On)sportieve zaken Marco Knippen (Noord-Hollands Dagblad) werd Sportjournalist van het Jaar 2015 met zijn onderzoek naar dopingmaffia. Een sessie over wat er komt kijken bij tegels lichten in de sportwereld.
  • Het betere cijferwerk Harde cijfers zijn moeilijk te weerleggen en geven niet zelden een nieuwe kijk op de werkelijkheid. Maar werken met cijfers kan ook een mijnenveld zijn. Dick van Eijk (NRC Handelsblad) leert je de do’s & don’ts.
  • Als de klok luidt Annemieke van Dongen en Sander van Mersbergen doken na een tip via Publeaks.nl in de dubieuze praktijken van mestverwerkingsbedrijf Aqua Purga. Werken met anonieme tipgevers, waar moet je dan op letten?
  • Omgang met bronnen Hoe ver kun je gaan als onderzoekende journalist? Wat zijn de beste manieren om je doel te bereiken? En hoe ga je om met kritiek en tegenwerking? Deskundige raad van Margo Smit, voorheen VVOJ-directeur, nu ombudsman bij de NOS.

Ook nieuwsgierig naar deze en andere concrete voorbeelden van journalistiek die het verschil maakt? Kom dan naar #LROJ17.

WANNEER zaterdag 8 april 2017, van 09:00 tot 17:00 uur.

WAAR Faculteit Educatie Hogeschool Utrecht, Padualaan 97, Uithof Utrecht.

PRIJS €35, inclusief koffie/thee, lunch en afsluitende borrel.

VOOR WIE Deze trainingsdag is toegankelijk voor journalisten die werken bij, of voor lokale en regionale media. Inschrijving geschiedt op individuele basis. Bij grote toeloop kan de afvaardiging per redactie worden beperkt tot twee redacteuren. De VVOJ neemt daarover dan contact op met de redactie.

Meteen inschrijven? Dan kan met het formulier hieronder.

Graag tot ziens op 8 april in Utrecht!

[gravityform id=”28″ title=”true” description=”true”]

 

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk