Nieuws

Nieuwe boeken van oude bekenden

1280px-Boeken.     CC-BY-SA-3.0

Twee nieuwe publicaties van oude VVOJ-bekenden. Mark Lee Hunter zette met zijn collega’s van The Stakeholder Media Project hun bevindingen op een rij. Luuk Sengers maakte een handzame Nederlandse editie van Story Based Inquiry.

PowerisEverywhere

Power is Everywhere is de titel van het gratis te downloaden (in PDF) betoog van Mark Lee Hunter, Luk N. van Wassenhove en Maria Besiou van The Stakeholder Media Project. Ondertitel: How stakeholder-driven media build the future of watchdog news. Want er zijn nieuwe spelers op de journalistieke markt, spelers met een uitgesproken (politieke) agenda. Denk aan de eigen onderzoeksredacties die Greenpeace opzet.

Hunter en zijn collega’s monitoren deze nieuwe ontwikkeling al sinds 2006, in het Stakeholder Media Project van het INSEAD Social Innovation Centre in Fontainebleau, Frankrijk. In Power is Everywhere beschrijven zij het landschap en analyseren zij de verdienmodellen die hierin mogelijk zijn.

Het idee is zo een handleiding te verschaffen aan journalisten die zelf op deze manier te werk willen gaan. Want, stelt Hunter: ” In een tijd waarin de traditionele mediahuizen krimpen, kunnen stakeholder-driven media aan veel journalisten nieuwe werkgelegenheid bieden en een groeiend publiek van nieuws voorzien.”  Het is zijn overtuiging dat deze nieuwe media een waardevolle toevoeging zijn, die de waakhondfunctie van de journalistiek kan versterken.

Power is Everywhere kun je hier gratis downloaden.

 

HetVerborgenScenarioHet Verborgen Scenario

Samen met onder anderen Mark Lee Hunter ontwikkelde Luuk Sengers de Story Based Inquiry-methode. Een concreet stappenplan dat vooral beginnende collega’s houvast biedt in de vaak omvangrijke en ingewikkelde onderneming die onderzoeksjournalistiek heet.

De methode Story Based Inquiry (SBI) is al behoorlijk ingeburgerd, met een eigen website, waarop het grote, Engelstalige handboek SBI gratis kan worden gedownload. Met Het Verborgen Scenario heeft Sengers nu een compacte Nederlandstalige versie opgeleverd, waarin bovendien de belangrijkste inzichten uit eerdere handboeken zijn aangevuld met nieuwe.

Wat dat dan oplevert, is volgens Sengers dit: “Onderzoeken is een kwestie van slimme vragen stellen in een slimme volgorde. Dit handboek bevat zorgvuldig gekozen vragen. De onderzoeker die deze vragen serieus aandacht geeft, geduldig en zonder bochten af te snijden, zal merken dat hij of zij als het ware door het onderzoek danst: de ondervonden weerstand wordt minder en het plezier groter. De methode spaart bovendien tijd: de structuur die de auteurs aanreiken voor het onderzoek, is óók een structuur voor een overtuigend en spannend verhaal. Tegen de tijd dat het onderzoek is afgerond, is het verhaal dus óók grotendeels klaar.”

Het Verborgen Scenario is te koop in de webshop van StorybasedInquiry.com.

Luuk Sengers en Mark Lee Hunter, Het verborgen scenario. Onderzoeksverhalen plannen en managen, Story-Based Inquiry Associates, Utrecht 2017, ISBN 978-90-826622-0-7, pagina’s: 80, formaat: PDF, prijs:  € 10,00

 

 

Gerelateerde artikelen

De VVOJ-Regiomiddag in Delft bood een gevarieerd programma met informatie over fondsen, inspirerende journalistieke verhalen, tips, en nieuwe tools. Wil je terugkijken? Een kort verslag en de presentaties zijn toegevoegd aan de site. Benieuwd naar de volgende Regiomiddag? Die is dinsdag 7 oktober in Groningen.

Voorafgaand aan de Loep-uitreiking op vrijdag 20 juni in Domstad in Utrecht organiseert de VVOJ opnieuw de VVOJ Masterclasses. Interactieve deepdives met (internationale) trainers van naam om je onderzoeksjournalistieke kennis én vaardigheden te verdiepen. Met onder meer: Karel Degraeve (VRT) over AI in de onderzoeksjournalistiek, Alison Killing (FT) over het onderzoeken van China op basis van satellietbeelden en handelsstromen, Tom Kreling (NRC) en Merijn Rengers (NRC) over financiële onderzoeksjournalistiek, Leon Giesen (Mondo Leone) met een Meesterklas Vertellen en Dirk Mostert en Hester van Yperen (KRO-NCRV) over wederhoor in de onderzoeksjournalistiek.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk