Nieuws

Rechter: webboek over Pretium mag gepubliceerd

Webboek Peter Olsthoorn

Pretium Telecom heeft opnieuw een rechtszaak tegen onderzoeksjournalist en VVOJ-lid Peter Olsthoorn verloren. Het telecombedrijf mag de publicatie van Olsthoorns webboek niet tegenhouden.

VillaMedia berichtte dinsdag 29 november over de uitspraak:

De rechtbank Den Haag heeft vandaag in kort geding bepaald dat telecombedrijf Pretium de publicatie van een webboek van freelance journalist Peter Olsthoorn niet kan tegenhouden. Het boek ‘Dossier Pretium’ bevat dertig artikelen over het telecombedrijf, dat regelmatig overhoop ligt met consumentenprogramma’s en journalisten die kritisch schrijven over de wervingspraktijken.

Pretium en zijn directeur Hans Nyks noemden het hele boek een ‘persoonlijk schotschrift’, waardoor een klassieke bescherming zoals voor journalstieke activiteiten geldt, niet van toepassing kon zijn. Er werd een volledig publicatieverbod geëist, maar op basis van de eerste acht artikelen stelt de rechter dat die artikelen niet misleidend of onnodig grievend zijn.

Lees verder bij VillaMedia.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk