Nieuws

Rechter: webboek over Pretium mag gepubliceerd

Webboek Peter Olsthoorn

Pretium Telecom heeft opnieuw een rechtszaak tegen onderzoeksjournalist en VVOJ-lid Peter Olsthoorn verloren. Het telecombedrijf mag de publicatie van Olsthoorns webboek niet tegenhouden.

VillaMedia berichtte dinsdag 29 november over de uitspraak:

De rechtbank Den Haag heeft vandaag in kort geding bepaald dat telecombedrijf Pretium de publicatie van een webboek van freelance journalist Peter Olsthoorn niet kan tegenhouden. Het boek ‘Dossier Pretium’ bevat dertig artikelen over het telecombedrijf, dat regelmatig overhoop ligt met consumentenprogramma’s en journalisten die kritisch schrijven over de wervingspraktijken.

Pretium en zijn directeur Hans Nyks noemden het hele boek een ‘persoonlijk schotschrift’, waardoor een klassieke bescherming zoals voor journalstieke activiteiten geldt, niet van toepassing kon zijn. Er werd een volledig publicatieverbod geëist, maar op basis van de eerste acht artikelen stelt de rechter dat die artikelen niet misleidend of onnodig grievend zijn.

Lees verder bij VillaMedia.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk