Nieuws

‘Juridisch uitroken’ kritische journalisten gaat door

case-law-677940_1280

Het telecombedrijf Pretium en zijn eigenaar Hans Nyks verzetten zich dinsdag 8 november in kort geding tegen lopende publicaties van Peter Olsthoorn via Reporters Online op Blendle. Het VVOJ-bestuur beschouwt de juridische procedures van Pretium tegen Olsthoorn als een bedreiging van de persvrijheid.

Pretium poogt journalisten af schrikken door journalisten voor de rechter te slepen. De VVOJ is van plan te onderzoeken of extra maatregelen noodzakelijk zijn om de juridische zekerheid van met name freelancers en zelfstandige media te garanderen.

Het ‘juridisch uitroken’ van kritische journalisten is een tactiek die bedrijven de laatste tijd vaker toepassen, constateert de VVOJ. Vooral voor freelance journalisten en kleinere zelfstandige media kunnen juridische procedures een daadwerkelijke bedreiging vormen, door de hoge kosten die dergelijke procedures met zich meebrengen.

‘Financiële druk’

Het kort geding om de publicaties van Olsthoorn volgt kort nadat in België de onafhankelijke nieuwssite Apache werd gedagvaard door Joeri Dillen en bouwpromotor Land Invest Group. Deze twee partijen zijn naar de rechter gestapt vanwege een artikelenreeks die tussen 2013 en 2015 op de site verscheen. Dillen en LIG eisen een schadevergoeding van respectievelijk 100.000 en 250.000 euro van de Apache-journalisten Tom Cochez en Georges Timmermans. ‘Hier wordt overduidelijk geprobeerd onafhankelijke onderzoeksjournalistiek met financiële druk te beïnvloeden’, concludeerde het VVOJ-bestuur in een verklaring die werd uitgegeven over deze zaak.

Dossier

Olsthoorn publiceerde tot nu toe op Reporters Online acht afleveringen in het Dossier Pretium. Via Blendle krijgen deze artikelen een grotere verspreiding. In het Pretiumproces wordt Olsthoorn ondersteund door het Persvrijheidsfonds en de NVJ.

 

 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk