Conferentie, vvoj2016

#VVOJ16: ProPublica en de verkiezingen

donald_trump_and_hillary_clinton_during_united_states_presidential_election_2016 WIKI Commons

Hoe fraudegevoelig zijn de Amerikaanse verkiezingen? ProPublica tackelt deze vraag met een 700 man sterke pop-up newsroom. ProPublica-reporter Jessica Huseman doet verslag op de VVOJ Conferentie in Leuven, op 18 en 19 november.

Worden de Amerikaanse verkiezingen vervalst zoals de Trump-campagne beweert? Kiezen dode Democraten mee? Zijn de media op de hand van Clinton? Sinds de laatste presidentsverkiezingen zijn de regels in veel staten van de VS aangepast. Hoe pakt dat uit? Hoe fraudegevoelig is het kiesstelsel? Is er sprake van manipulatie? Door wie?

Electionland onderzoekt en doet verslag – op nationaal, regionaal en lokaal niveau en in real time. De VVOJ haalt Jessica Huseman naar Leuven, om verslag te doen van een van de grootste projecten van onderzoek journalistiek en verkiezingsmonitoring ooit. Heet van de naald.

Electionland brengt meer dan 700 journalisten en studenten journalistiek in stelling om de verkiezingen te controleren. Samen vormen zij een pop-up nieuwsredactie. Zij onderzoeken sociale media, Google Trends data, SMS en WhatsApp en rapportages van on-partijdige verkiezings-monitoring organisaties als election Protection. Zij doen verslag en leveren verhalen en verhaallijnen aan aan honderden lokale reporters. Electionland is een coalitie van ProPublica, the Google News Lab, WNYC News, Univision, the First Draft Coalition, and the CUNY Graduate School of Journalism.

Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe organiseer je 700 journalisten in een pop-up nieuwsredactie? Hoe organiseer je de informatie stroom? Hoe organiseer je de contacten met journalisten ter plekke? Dat en andere vragen komen aan bod in een gesprek met Jessica Huseman.

Over Jessica Huseman

Jessica Huseman is een senior fellow bij ProPublica. Eerder werkte zij voor The Teacher Project and Slate. Een artikel van ProPublica, waarvan zij een van de co-auteurs was, leidde tot verscherping van de regels in de staat New York voor toezicht op verplegers met een crimineel verleden of die patienten benadeelden. Zij studeerde aan het Stabile Program in Investigative Journalism van de Columbia Graduate School of Journalism, en ontving een Pulitzer Traveling Fellowship en de Fred M. Hechinger Award for Distinguished Education Reporting. Haar verhalen verschenen onder meer in The Atlantic, de Dallas Morning News en NPR. Voor zij journalist werd, werkte zij als geschiedenis-docent en debat-coach in Newark, New Jersey. Volg haar op Twitter: @JessicaHuseman.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk