Conferentie, vvoj2016

#VVOJ16: ProPublica en de verkiezingen

donald_trump_and_hillary_clinton_during_united_states_presidential_election_2016 WIKI Commons

Hoe fraudegevoelig zijn de Amerikaanse verkiezingen? ProPublica tackelt deze vraag met een 700 man sterke pop-up newsroom. ProPublica-reporter Jessica Huseman doet verslag op de VVOJ Conferentie in Leuven, op 18 en 19 november.

Worden de Amerikaanse verkiezingen vervalst zoals de Trump-campagne beweert? Kiezen dode Democraten mee? Zijn de media op de hand van Clinton? Sinds de laatste presidentsverkiezingen zijn de regels in veel staten van de VS aangepast. Hoe pakt dat uit? Hoe fraudegevoelig is het kiesstelsel? Is er sprake van manipulatie? Door wie?

Electionland onderzoekt en doet verslag – op nationaal, regionaal en lokaal niveau en in real time. De VVOJ haalt Jessica Huseman naar Leuven, om verslag te doen van een van de grootste projecten van onderzoek journalistiek en verkiezingsmonitoring ooit. Heet van de naald.

Electionland brengt meer dan 700 journalisten en studenten journalistiek in stelling om de verkiezingen te controleren. Samen vormen zij een pop-up nieuwsredactie. Zij onderzoeken sociale media, Google Trends data, SMS en WhatsApp en rapportages van on-partijdige verkiezings-monitoring organisaties als election Protection. Zij doen verslag en leveren verhalen en verhaallijnen aan aan honderden lokale reporters. Electionland is een coalitie van ProPublica, the Google News Lab, WNYC News, Univision, the First Draft Coalition, and the CUNY Graduate School of Journalism.

Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe organiseer je 700 journalisten in een pop-up nieuwsredactie? Hoe organiseer je de informatie stroom? Hoe organiseer je de contacten met journalisten ter plekke? Dat en andere vragen komen aan bod in een gesprek met Jessica Huseman.

Over Jessica Huseman

Jessica Huseman is een senior fellow bij ProPublica. Eerder werkte zij voor The Teacher Project and Slate. Een artikel van ProPublica, waarvan zij een van de co-auteurs was, leidde tot verscherping van de regels in de staat New York voor toezicht op verplegers met een crimineel verleden of die patienten benadeelden. Zij studeerde aan het Stabile Program in Investigative Journalism van de Columbia Graduate School of Journalism, en ontving een Pulitzer Traveling Fellowship en de Fred M. Hechinger Award for Distinguished Education Reporting. Haar verhalen verschenen onder meer in The Atlantic, de Dallas Morning News en NPR. Voor zij journalist werd, werkte zij als geschiedenis-docent en debat-coach in Newark, New Jersey. Volg haar op Twitter: @JessicaHuseman.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk