Conferentie, vvoj2016

#VVOJ16: ProPublica en de verkiezingen

donald_trump_and_hillary_clinton_during_united_states_presidential_election_2016 WIKI Commons

Hoe fraudegevoelig zijn de Amerikaanse verkiezingen? ProPublica tackelt deze vraag met een 700 man sterke pop-up newsroom. ProPublica-reporter Jessica Huseman doet verslag op de VVOJ Conferentie in Leuven, op 18 en 19 november.

Worden de Amerikaanse verkiezingen vervalst zoals de Trump-campagne beweert? Kiezen dode Democraten mee? Zijn de media op de hand van Clinton? Sinds de laatste presidentsverkiezingen zijn de regels in veel staten van de VS aangepast. Hoe pakt dat uit? Hoe fraudegevoelig is het kiesstelsel? Is er sprake van manipulatie? Door wie?

Electionland onderzoekt en doet verslag – op nationaal, regionaal en lokaal niveau en in real time. De VVOJ haalt Jessica Huseman naar Leuven, om verslag te doen van een van de grootste projecten van onderzoek journalistiek en verkiezingsmonitoring ooit. Heet van de naald.

Electionland brengt meer dan 700 journalisten en studenten journalistiek in stelling om de verkiezingen te controleren. Samen vormen zij een pop-up nieuwsredactie. Zij onderzoeken sociale media, Google Trends data, SMS en WhatsApp en rapportages van on-partijdige verkiezings-monitoring organisaties als election Protection. Zij doen verslag en leveren verhalen en verhaallijnen aan aan honderden lokale reporters. Electionland is een coalitie van ProPublica, the Google News Lab, WNYC News, Univision, the First Draft Coalition, and the CUNY Graduate School of Journalism.

Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe organiseer je 700 journalisten in een pop-up nieuwsredactie? Hoe organiseer je de informatie stroom? Hoe organiseer je de contacten met journalisten ter plekke? Dat en andere vragen komen aan bod in een gesprek met Jessica Huseman.

Over Jessica Huseman

Jessica Huseman is een senior fellow bij ProPublica. Eerder werkte zij voor The Teacher Project and Slate. Een artikel van ProPublica, waarvan zij een van de co-auteurs was, leidde tot verscherping van de regels in de staat New York voor toezicht op verplegers met een crimineel verleden of die patienten benadeelden. Zij studeerde aan het Stabile Program in Investigative Journalism van de Columbia Graduate School of Journalism, en ontving een Pulitzer Traveling Fellowship en de Fred M. Hechinger Award for Distinguished Education Reporting. Haar verhalen verschenen onder meer in The Atlantic, de Dallas Morning News en NPR. Voor zij journalist werd, werkte zij als geschiedenis-docent en debat-coach in Newark, New Jersey. Volg haar op Twitter: @JessicaHuseman.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk