Conferentie, vvoj2016

Digitale veiligheid : bescherm je bronnen en jezelf

bron: pexels.com

Free Press Unlimited and Chalmers University of Technology (Zweden) geven samen een hands-on sessie over tools die het voor journalisten gemakkelijker maken om zichzelf en hun bronnen te beschermen.

Viktor Waldenström en zijn collega’s bij de Chalmers’ School of Entrepreneurship and Business Design ontwikkelen een SD-kaart die video, audio en foto’s live, real time, encrypt.

Marcel Oomens gaat in op de tools die Free Press Unlimited laatst heeft ontwikkeld tegen surveillance en tegen censureren. Hij legt daarbij de focus op de NetAidKit, een USB router die je helpt om je privacy te beschermen.

Daarnaast geven de sprekers je ook een how-to training over het encrypten van je e-mail en andere tips om veilig te werken. Kijk, oefen en leer!

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk