Conferentie, De Loep, Nieuws, vvoj2016

Scroll door de nominaties voor De Loep 2016

loep-genomineerden

Studenten van de opleiding onderzoeksjournalistiek van Verspers/Open Eyes hebben scrolly’s gemaakt over de elf genomineerde producties voor de Loep 2016. Bekijk ze allemaal in de aanloop tot de prijsuitreiking, op 18 november tijdens de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2016, in Leuven.

Wat was de aanleiding voor de productie? Hoe verliep het onderzoek? Tot welke onthullingen leidde dat onderzoek? En wat was de impact daarvan? In de scrolly’s komen de antwoorden op al deze vragen langs in tekst, beeld en geluid. Hieronder de eerste twee producties, de komende dagen volgen er meer.

srebrenicaDe publicatie van onderzoeksjournalisten Robert Dulmers en Casper Thomas ‘Wie gaf het bevel?’ (gepubliceerd in De Groene Amsterdammer) is genomineerd in de categorie Tekst.

Bekijk hier de scrolly over deze productie.

 

ziekenhuiscalamiteitenDe documentaire-serie ‘Ziekenhuiscalamiteiten’ van Zembla is genomineerd in de categorie Audiovisueel.

Bekijk hier de scrolly over deze productie.

 

 

leunstoelDe productie Operatie Leunstoel: hoe een klein Nederlands bedrijf de CIA hielp om de Russen af te luisteren van De Correspondent is genomineerd in de categorie Digitaal.

Bekijk hier de scrolly over deze productie.

 

 

davidDe productie Grote David tegen kleine Goliath van de Groene Amsterdammer en OneWorld is genomineerd in de categorie Digitaal.

Bekijk hier de scrolly over deze productie.

 

 

molDe productie Mol onderwereld bij de Nationale Recherche van NRC Handelsblad is genomineerd in de categorie Tekst.

Bekijk hier de scrolly over deze productie.

 

 

screbrenica
De productie Waarom Srebrenica moest vallen van Argos is genomineerd in de categorie Audiovisueel.

Bekijk hier de scrolly over deze productie.

 

 

suwinet

De productie Lek Suwinet van Argos Radio is genomineerd voor een Aanmoedigingsprijs.

Bekijk hier de scrolly over deze productie.

 

nrc

 

De productie NRC euthanasieonderzoek van NRC Handelsblad is genomineerd voor een Aanmoedigingsprijs.

Bekijk hier de scrolly over deze productie.

 

toezicht

 

De productie Het toezichtsprookje van Investico en De Groene Amsterdammer is genomineerd voor een Aanmoedigingsprijs.

Bekijk hier de scrolly over deze productie.

 

 

spaghetticode

De productie De Spaghetticode van Zembla is genomineerd in de categorie Audiovisueel.

Bekijk hier de scrolly over deze productie.

 

 

falende-ict

De productie Falende ICT bij de overheid van NRC Handelsblad is genomineerd in de categorie Tekst.

Bekijk hier de scrolly over deze productie.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk