Conferentie, Nieuws, vvoj2016

Robots op de redactie, helpt dat?

robotje

Nieuwsuitgeverijen verkeren in zwaar weer. Zij moeten zich bezinnen op hun werkzaamheden om hun voortbestaan te garanderen. Tegelijkertijd dringen allerhande nieuwe technieken door tot in de redactiekamer. Hoe deze technieken journalisten kunnen ondersteunen in hun werkzaamheden, wordt de komende jaren duidelijk. Het RAAK-onderzoeksproject Automatische Nieuwsredactie geeft mee richting aan deze ontwikkelingen.

Onderzoekers van Tilburg University en Fontys Hogescholen bundelen hun krachten en stellen de vraag: hoe kunnen bewezen en nieuw te ontwikkelen technieken uit het domein van Natural Language Processing een bijdrage leveren aan de automatisering van een nieuwsredactie en het journalistieke product? Oftewel: zij onderzoeken hoe automatische taalgeneratie ingezet kan worden in de redactiekamer.

Het project richt zich enerzijds op de ontwikkeling van algoritmes (‘robots’) en anderzijds op de impact van de deze technologische ontwikkelingen op het nieuwsveld, waarbij zowel de wensen en ervaringen van de journalist als die van de nieuwsconsument in acht worden genomen.

In deze sessie presenteert dit onderzoeksproject zich voor het eerst aan de VVOJ. Onderzoekers vertellen over hun werk en de stand van zaken tot nog toe. Zij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en de grenzen van automatisering in de journalistiek. Kan een ‘robot’ ook uw werk doen? Of kan hij u helpen uw werk doelgerichter uit te voeren?

 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk