Conferentie, vvoj2016

#VVOJ16 op zaterdag: rustig wakker worden

koffie

De tweede dag van de conferentie beginnen we rustig aan. Dat is namelijk wel zo prettig voor wie vrijdagavond in het Leuvense nachtleven is gedoken. Dit jaar dus geen training bronnenverificatie om 09:00 uur, maar ontspannen op gang komen met een inloopbrunch en een talkshow.

Vergeet het ontbijt in je hotel en wandel meteen na de ochtenddouche naar de campus Sociale Wetenschappen. Daar staat vanaf 09:30 uur een brunch klaar, er is een informatiemarkt en Nico Haasbroek verzorgt er van 09:45 tot 11:15 uur een doorlopende en afwisselende talkshow.

Voor VVOJ-leden is Haasbroek een bekend gezicht, als host van VVOJ-cafés en van de Mediacafés in samenwerking met De Buren, in Gent en Amsterdam. Bij de koffie, thee, croissantjes et cetera neemt Haasbroek deze ochtend met een breed palet van conferentiegangers allerlei (onderzoeks)journalistieke zaken door. De actualiteit van de week, napraten met  Loepwinnaars, aandacht voor mooie projecten die nét niet meer in het conferentieprogramma pasten en nog veel meer. Wil je zelf een onderwerp aankaarten? Meld het aan Nico via deze e-maillink.

Live
Vind je 09:30 uur op de conferentie alsnog te vroeg om uit je hotelbed te rollen? Of kun je niet naar Leuven komen? Volg dan de livestream. Meer informatie hierover volgt in de directe aanloop tot en tijdens de conferentie.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk