Conferentie, vvoj2016

Onderzoek in eigen huis, tuin en garage

img_3496bfree

Soms dienen onderzoeksjournalistieke projecten zich gewoon thuis aan. Zo legde Luc Pauwels gesjoemel van Opel bloot nadat een brief van zijn eigen autodealer zijn argwaan had gewekt.

Korte tijd na ‘Dieselgate’ ontving VRT-journalist Luc Pauwels een uitnodiging om de software van zijn Opel Astra te updaten. Met Dieselgate nog vers in het geheugen, wekte dat zijn argwaan. Wat als Opel probeerde gesjoemel met software te verdonkeremanen?

Het plan was dus simpel: de uitstoot van de Astra laten testen, naar de dealer brengen en nadien met een tweede uitstoottest controleren of de ‘klantentevredenheidsactie’ misschien ook het vervuilend gehalte van zijn auto spectaculair naar beneden deed tuimelen.

De uitvoering bleek heel wat minder simpel. Maar uiteindelijk heeft Pauwels de tijd, het geld en de andere benodigdheden bij elkaar gekregen om het onderzoek uit te voeren. Hoe hij bij dit alles te werk is gegaan – en waarom die verborgen camera nodig was – dat vertelt hij in deze sessie op de VVOJ Conferentie.

Verder lezen/kijken:

  • Humo heeft Pauwels geïnterviewd over het project.
  • Het VRT dossier is hier te vinden.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk