Conferentie, vvoj2016

Onderzoek in eigen huis, tuin en garage

img_3496bfree

Soms dienen onderzoeksjournalistieke projecten zich gewoon thuis aan. Zo legde Luc Pauwels gesjoemel van Opel bloot nadat een brief van zijn eigen autodealer zijn argwaan had gewekt.

Korte tijd na ‘Dieselgate’ ontving VRT-journalist Luc Pauwels een uitnodiging om de software van zijn Opel Astra te updaten. Met Dieselgate nog vers in het geheugen, wekte dat zijn argwaan. Wat als Opel probeerde gesjoemel met software te verdonkeremanen?

Het plan was dus simpel: de uitstoot van de Astra laten testen, naar de dealer brengen en nadien met een tweede uitstoottest controleren of de ‘klantentevredenheidsactie’ misschien ook het vervuilend gehalte van zijn auto spectaculair naar beneden deed tuimelen.

De uitvoering bleek heel wat minder simpel. Maar uiteindelijk heeft Pauwels de tijd, het geld en de andere benodigdheden bij elkaar gekregen om het onderzoek uit te voeren. Hoe hij bij dit alles te werk is gegaan – en waarom die verborgen camera nodig was – dat vertelt hij in deze sessie op de VVOJ Conferentie.

Verder lezen/kijken:

  • Humo heeft Pauwels geïnterviewd over het project.
  • Het VRT dossier is hier te vinden.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk