Conferentie, Nieuws, vvoj2016

Let’s talk about data! (Met flowchart)

Ellen de Lange (l) overlegt met OneWorldcollega Winny de Jong.

Werken met data kan iedereen, niet alleen de gespecialiseerde datajournalist. Maar hoe stimuleer je je redactie om met data aan de slag te gaan en de samenwerking met datajournalisten te intensiveren? De redactie van OneWorld heeft een antwoord.

OneWorld organiseerde de DataWeek: een week waarin redacteuren leerden hoe ze hun stukken met data funkier, meer fact-based, interactiever en gevarieerder konden maken.

Ook zin om met data aan de slag te gaan of wil je tips hoe je je collega’s kunt interesseren voor data? Kom naar deze presentatie van Lonneke van Genugten en Ellen de Lange. Natuurlijk met veel ruimte voor vragen en discussue. En je ontvangt in elk geval de dummy proof checklist: de OneWorld Data flowchart.

Op de foto: Ellen de Lange (l) overlegt met OneWorldcollega Winny de Jong.

Lonneke van Genugten is hoofdredacteur van OneWorld, crossmediaal platform voor onderzoeksjournalistiek, data en Do-it-Yourself over mondiale, duurzame ontwikkeling. Onder haar leiding maakte OneWorld magazine de overstap van gratis naar een eerlijke prijs. De OneWorld DataAtlas werd genomineerd voor een Mercur in de categorie tijdschriftinnovatie. Van Genugten studeerde Nederlandse, Zuid-Afrikaanse en postkoloniale letterkunde. Ze schrijft over ongelijkheid, nieuw feminisme en duurzame lifestyle.

Ellen de Lange stond bij OneWorld aan de wieg van de dataredactie. Behalve online en offline dataproducties ontwikkelde de dataredactie een eigen online tool: de OneWorld DataAtlas, waarmee mondiale thema’s letterlijk op de kaart worden gezet. Nu werkt ze aan de ontwikkeling van de Sustainable Transition Tracker: een platform waarop de voortgang van de Sustainable Development goals gemeten kan worden en waarmee journalisten gezamenlijk onderzoek kunnen doen. De Lange studeerde culturele antropologie en is behalve chef data ook redacteur klimaat en energie bij OneWorld.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk