Conferentie, Nieuws, vvoj2016

Begrijpt de journalist het Midden-Oosten nog?

boek-luiten-groot

Wat laten journalisten liggen als het over het Midden-Oosten en onderwerpen rond de islam gaat? Wat interpreteren we verkeerd? Wat snappen we niet? We vragen het aan Hans Luiten.

Bijna vier jaar na het begin van de Arabische Lente is het Midden-Oosten grotendeels veranderd in een conflictzone waar landen elkaar bestrijden, burgeroorlogen uitgevochten worden en Islamitische Staat een moorddadig bewind heeft ingesteld.

Hans Luiten, van huis uit geschiedenisdocent, schreef samen met zijn ex-leerling en journalist Sven de Graaf het boek Begrijp jij het Midden-Oosten nog? Het is doorspekt met hun eigen ervaringen in de regio en ontrafelt op heldere en begrijpelijke wijze het labyrint Midden-Oosten.

Luiten geeft al langere tijd lezingen over het Midden-Oosten. Kenmerk van zijn aanpak: hij is in staat in zeer korte tijd helder te schetsen hoe het Midden-Oosten is geworden wat het nu is, zonder te vervallen in simplificaties.

In zijn bijdrage aan de VVOJ Conferentie zal Luiten ook ingaan op de journalistieke aandacht voor het Midden-Oosten, de islam en IS. Wees voorbereid op scherpe en soms kritische observaties!

Verder lezen/kijken:

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk