Conferentie, Nieuws, vvoj2016

Begrijpt de journalist het Midden-Oosten nog?

boek-luiten-groot

Wat laten journalisten liggen als het over het Midden-Oosten en onderwerpen rond de islam gaat? Wat interpreteren we verkeerd? Wat snappen we niet? We vragen het aan Hans Luiten.

Bijna vier jaar na het begin van de Arabische Lente is het Midden-Oosten grotendeels veranderd in een conflictzone waar landen elkaar bestrijden, burgeroorlogen uitgevochten worden en Islamitische Staat een moorddadig bewind heeft ingesteld.

Hans Luiten, van huis uit geschiedenisdocent, schreef samen met zijn ex-leerling en journalist Sven de Graaf het boek Begrijp jij het Midden-Oosten nog? Het is doorspekt met hun eigen ervaringen in de regio en ontrafelt op heldere en begrijpelijke wijze het labyrint Midden-Oosten.

Luiten geeft al langere tijd lezingen over het Midden-Oosten. Kenmerk van zijn aanpak: hij is in staat in zeer korte tijd helder te schetsen hoe het Midden-Oosten is geworden wat het nu is, zonder te vervallen in simplificaties.

In zijn bijdrage aan de VVOJ Conferentie zal Luiten ook ingaan op de journalistieke aandacht voor het Midden-Oosten, de islam en IS. Wees voorbereid op scherpe en soms kritische observaties!

Verder lezen/kijken:

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk